“De overheid wil de consument ondersteunen in een poging de vraaguitval te stutten. Echter daarmee heb je het probleem van het beperkte gasaanbod niet opgelost, met het risico van inflatie”, aldus econoom Menno Middeldorp van Rabo Research op het jaarlijkse Miljoenenontbijt in Alkmaar, de ochtend na Prinsjesdag.
Door Robert Tieman
Geschat wordt dat het door het kabinet te elfder ure aangekondigde prijsplafond voor de gasrekening tussen de 5 en 15 miljard euro gaat kosten. Het begrotingstekort dat het Centraal Plan Bureau (CPB) raamt op 2,5 procent 2023 kan nog oplopen. In tegenstelling tot voorgaande jaren is er tijdens het Miljoenenontbijt nog veel onzekerheid over de kabinetsplannen, met name over het mkb-pakket dat nog niet bekend is. Middeldorp: “Er was gas dat vloeide van Rusland naar Europa en dat is uit de wereldeconomie. Het kan op dit moment niet zomaar naar China: om het te verplaatsen over zee heb je infrastructuur en schepen nodig. Daar komt bij dat China nog steeds een hard COVID-beleid voert. Dat maakt de aanvoerproblemen weer erger. Er is een fundamenteel tekort aan heel veel spullen, de aanbodkant van de economie is begrenst. En er is grote onzekerheid over de ontwikkeling van de energie- en graanprijzen.”
Groter probleem
Middeldorp: “De overheid wil de consument ondersteunen in een poging de vraaguitval te stutten. Echter daarmee heb je het probleem van het beperkte gasaanbod niet opgelost, met het risico van inflatie.” Hij laat zien welke sectoren last van de tekorten hebben en hoe die sectoren met elkaar in verbinding staan. De netwerkeconomie is onder de huidige omstandigheden kwetsbaar.
Goed nieuws
“Het kabinet investeert de komende jaren extra in de gezondheidszorg en krijgsmacht en dat is voor Noord-Holland goed nieuws”, vindt gedeputeerde Ilse Zaal (D66), die economie in portefeuille heeft. Ze refereert aan de aangekondigde investeringen in de kernreactor in Petten, een belangrijke producent van medische isotopen en de marinebasis in Den Helder. “In 2023 trekt het kabinet 300 miljoen euro uit voor het uitvoeren van de afspraken in het Integraal Zorgakkoord. Het kabinet investeert de komende jaren structureel 5 miljard euro extra in de krijgsmacht. Bij het coalitieakkoord hoogde het kabinet de begroting van Defensie al structureel met 3 miljard euro op. In reactie op de oorlog in Oekraïne voegde het kabinet daar bij de Voorjaarsbesluitvorming 2 miljard euro aan toe.
Arbeidsmarkt
Voorzitter van VNO-NCW Noordwest-Holland, Jeroen Veerman, poneert de stelling dat werkgevers die in hun strategie geen rekening houden met de arbeidsmarkt, de verliezers van morgen zijn. De krapte op de arbeidsmarkt zal voorlopig nog in veel sectoren blijven, zo is de verwachting. “Hoe gaan we het anders doen? Wat kun je als ondernemer doen in deze regio? Dagelijks gaan er honderdduizend arbeidskrachten de regio van Noord-Holland Noord uit. De immigratie uit andere regio’s is een stuk lager.” De ruim 200 ondernemers en relaties en de 25 studenten van de Hogeschool InHolland, die op 21 september aan een heerlijk ontbijt zitten, realiseren zich de economische afhankelijkheid van de metropool Amsterdam.