We maken ons grote zorgen. De boeren demonstreerden gisteren tegen de stikstofplannen van minister Van der Wal. De achterban van de VVD, het CDA en de CU – allen coalitiepartners – heeft kritiek op de plannen geuit.
De minister kiest voor een gebiedsgerichte aanpak. Enkele maanden geleden hebben VNO-NCW en MKB Nederland, samen met onder meer Natuurmonumenten, Natuur & Milieu en LTO-Nederland, een plan gemaakt voor versnelde vermindering van de stikstofemissies. In dat plan vormt de gebiedsgerichte aanpak de basis. De stikstofsituatie verschilt immers per gebied en kan dus ook alleen lokaal worden opgelost, waarbij relevante spelers, zoals boeren en natuurbeheerders, gezamenlijk de oplossingen bepalen.
Minister Van der Wal vraagt de provincies binnen een jaar met een plan te komen. Wij vragen de provincies daarbij leiderschap te tonen, ook met het oog op de Provinciale Statenverkiezingen in maart volgend jaar. De provincie Zuid-Holland gaf al het goede voorbeeld. VNO-NCW West neemt deel aan sectortafel Stikstof Zuid-Holland met onder meer Bouwend Nederland, Havenbedrijf, natuurorganisaties en LTO. Deze brede coalitie was druk bezig met de regionale vertaling van het ‘Versnellingsakkoord stikstofemissiereductie 2021-2030’. Helaas is de agrarische sector op dit moment niet bereid om door te gaan met deze samenwerking. We doen er alles aan om deze partij weer aan tafel te krijgen.
In Noord-Holland heeft de agrarische sector niet op de pauzeknop gedrukt. In deze provincie is VNO-NCW West constructief in gesprek aan twee tafels: de tafel Haven en Industrie en de provinciale regietafel. VNO-NCW West zet zich in om de stikstofbronnen per gebied nader te analyseren om gericht met financiële middelen technische maatregelen te kunnen treffen.
Ondertussen moet de vergunningverlening snel op gang komen. Sinds de uitspraak van de Raad van State zit Nederland op slot, al drie jaar! Dat wil zeggen dat voor allerlei bouwactiviteiten geen vergunningen worden verleend. Van de grote infrastructurele projecten (nieuwe snelwegen, bruggen, tunnels) kunnen er 8 van de 10 voorlopig niet doorgaan. Ook de woningbouw in de buurt van Natura 2000-gebieden kan niet aanvangen. Deze situatie heeft ook gevolgen voor het klimaatbeleid en de energietransitie. Het aanleggen van pijpleidingen voor bijvoorbeeld waterstof of warmte is onmogelijk. Bedrijven die 100 procent duurzaam produceren of bijvoorbeeld duurzame energie leveren, kunnen niet uitbreiden, laat staan zich hier vestigen.
Er is op korte termijn stikstofruimte nodig om de motor van de economie draaiend te houden en onder meer te zorgen voor voldoende belastinginkomsten voor onze zorg, onderwijs en veiligheid. Daarom vragen we de provincies aan de slag te gaan en keuzes te maken in wat wel en wat niet op korte termijn kan.
Audrey Keukens,
voorzitter VNO-NCW West