door: Merijn van Grieken/Van Grieken Tekst
Gebiedsontwikkeling Feijenoord XL kijkt naar de toekomst. De bijeenkomst van Bouwpower VNO-NCW Rotterdam & regio Rijnmond op 16 mei gaat over versnellen en samenwerken in coalities. Minister Hugo de Jonge van Wonen vindt Feijenoord XL ‘een fantastisch plan’.
Feijenoord XL zorgt voor een nieuwe woonwijk op Rotterdam-Zuid met 6.000 woningen, nieuwe arbeidsplaatsen en maatschappelijke voorzieningen zoals onderwijs. Als de treinsporen bij IJsselmonde worden overkapt, wordt Zuid beter bereikbaar, worden de wijken met elkaar verbonden en krijgt het meer groen. Op de spooroverkapping komt een nieuw stadspark. Deze enorme impuls voor de stad moeten versneld worden uitgevoerd, vinden de bijna 100 ondernemers die op uitnodiging van VNO-NCW Rotterdam & regio Rijnmond in Theater Walhalla op Katendrecht bijeen kwamen.
Hugo de Jonge, minister van Wonen:
“Op mijn 19de ben ik op Zuid komen wonen en ik ben er altijd gebleven. De Erasmusbrug, die in 1996 dankzij de gedurfde visie van de bestuurders van toen werd aangelegd, werd een brug van niks naar nergens genoemd. Zuid was niks. Daarna kwam de brug bij de Rijnhaven. Zo blijkt maar weer dat een gedurfde visie cruciaal is voor stedelijke ontwikkeling.
Feijenoord XL is een fantastisch plan. Het is doodzonde dat het stadion in Feyenoord City nu niet door lijkt te gaan. Nu zijn de plannen zo ontwikkeld dat het alsnog kan. Maar ook als het niet zo is, dan zijn de woningen die er komen ongelooflijk nodig en noodzakelijk. Tot 2030 moeten er in Nederland 900.000 woningen komen. Feijenoord XL kan daar een bijdrage aan leveren. Er moeten wel echt betaalbare woningen komen. Dat is lastig in grote steden, maar het moet zodat ook de verpleger, leerkracht en politieagent in de stad kunnen blijven wonen. We hebben geen tijd te verliezen.”
Harry-Jan Bus, directeur theater Walhalla over de ontwikkeling het Deliplein op Katendrecht:
“Van een no go zone is het op Katendrecht nu goed toeven. Het was gribus en toch zijn we hier een restaurant en later het theater begonnen. De slogan Kun je de Kaap aan? was uit ons hart gegrepen. We zijn een gebied met pioniers. Met elkaar hebben we ervoor gezorgd dat de 17 panden van de gemeente – toen zij ervan af wilde – niet in verkeerde commerciële handen zijn gevallen. Ze zijn in een stichting ondergebracht om klein ondernemerschap, eigenaarschap en de 3 C’s van cultuur, culinair en creatief op dit karaktervolle plein te behouden.”
Hamit Karakus, woordvoerder Feijenoord XL en oud wethouder:
“Ik geloof in coalities. Ik geloof in mensen. We zijn Feijenoord XL begonnen met vier initiatiefnemers met de vraag: Wat kan dit gebied op Zuid betekenen voor de stad? We willen impact maken op Zuid met wonen, werken, leren en verbinding maken. We hebben elke partij die daar een bijdrage aan kan leveren, apart benaderd en erbij betrokken. We vragen nu ook het rijk: doe mee. Bied perspectief en een stukje zekerheid. Dan kunnen we door. Dit soort ingewikkelde klussen moeten versnellen.”
Gijs van den Boomen, creatief directeur van Kuiper Compagnons:
“Feijenoord is met een lange ij; dat staat voor de volkswijk. Het gaat hier niet over stenen, maar over mensen; die straks niet meer aan de verkeerde kant van het spoor wonen, maar erbij horen, verbonden zijn; met de Maasoever en met de rest van de stad. Het gaat over betere bereikbaarheid; opheffen van vervoersarmoede. Zuid is even groot als Eindhoven qua inwoners en heeft niet één groot NS-station. In Rotterdam-Noord liggen er 4. Dat moet gaan veranderen. En dat enorme emplacement is de enige plek waar het kan komen. We willen het overkluizen en er het station van de toekomst maken met een park op het dak. Feijenoord XL krijgt alle stedelijke functies: wonen, werken, leren, sporten en recreëren. Het wordt 50 procent groen (18 hectare) en 50 procent bebouwing (6000 woningen).”
Jos Melchers, directeur Gebiedsontwikkeling Cluster Stadsontwikkeling bij gemeente Rotterdam:
Samen maken we de stad en zo’n coalitie is waanzinnig. Het is een majeur project dat voortkomt uit de markt. Er is lef nodig om het voor elkaar te krijgen.”
Fotoreportage (door Fotobureau Frank de Roo)