u
12 mei 2021

Tip aan de gemeente: leg contact met ondernemer!   

Houd het simpel en bel de ondernemer. Dat is de boodschap van  ondernemers tijdens een webinar van VNG Realisatie. Zij roepen gemeenten op contact te leggen met ondernemers om te kijken hoe het met hen gaat.

Door Aisia Okma

VNG Realisatie organiseerde het webinar op 11 mei in het kader van het project ‘Geldzaken en Ondernemers’, dat tot doel heeft om gemeenten te ondersteunen bij het tijdig verlenen van hulp aan ondernemers met schulden. 

Hendrik Jan Graber van Geldfit Zakelijk geeft aan dat ruim 1,7 miljoen bedrijven, een derde van het bedrijfsleven in ons land, steun krijgt uit ten minste twee corona-regelingen. En een flink aantal daarvan heeft forse schulden opgebouwd.
De vraag is hoe deze ondernemers uit de coronacrisis moeten komen. Er staat circa 17 miljard aan belastingschuld uit. In de tijd dat ondernemers straks geen hulp meer krijgen, klopt de belastingdienst weer aan voor de achterstallige betalingen, “maar dan ben je ook net bezig met het weer opbouwen van je bedrijf”, zegt Rob van Leeuwen, directeur-grootaandeelhouder van Hofcatering en lid van VNO-NCW Den Haag. Hij is een van de drie ondernemers die tijdens het webinar over de situatie in hun bedrijf vertellen. “Dus dat gaat niet samen.”

Transitievergoeding
Ook Caroline van Reenen, directeur van congresbureau HOEZO en bestuurslid van VNO-NCW West heeft veel ondernemers met zorgen gesproken. “Zij zijn  straks nog jarenlang bezig om die schuld weg te poetsen. En ik maak me zorgen om oudere ondernemers die daar niet meer de energie voor hebben”, aldus Van Reenen. Ze noemt ook het voorbeeld van een ondernemer die forse schulden had. Van Reenen: “Deze ondernemer had voor de Coronacrisis een gezond bedrijf. Nu moet ze haar medewerkers ontslaan. Hulp van de gemeente kwam te laat op gang. De ondernemer heeft haar huis moeten verkopen om de transitievergoeding van haar medewerkers te betalen. Ze kan niet meer ondernemen en ze moet nog jaren kromliggen om haar schuld af te betalen: dat kan toch niet de bedoeling zijn.”

Eigen boontjes doppen
Voor Joke Brouwer van busvervoerbedrijf Brouwer Company, lid VNO-NCW Rijnland, is de coronacrisis ook extra zuur, omdat zij net haar onderneming fors had uitgebreid. Ze verwachtte in 2020 juist heel veel evenementen waarvoor vervoer nodig was. Maar het werd een kwestie van inkrimpen en afscheid nemen van werknemers. Met veel creativiteit probeert ze nieuwe manieren uit om haar wagenpark en medewerkers actief te houden. “Je denk er niet aan dat de gemeente je daarbij kan helpen. Je bent gewend om je eigen boontjes te doppen”, zegt Brouwer.

Take away
Rob van Leeuwen komt met een nieuwe productenlijn voor gezonde take away maaltijden. “Ik heb niet aan de gemeente gedacht voor hulp. Maar indien het mogelijk is om een adviesgesprek te voeren over mijn mogelijkheden, dan sta ik daar zeker voor open. Tegen gemeenten wil ik zeggen: ga gewoon met ondernemers in gesprek en kijk hoe het met ze gaat, ik denk dat dat al veel betekent voor ondernemers.”

VNG Realisatie ondersteunt met het project Geldzaken en Ondernemers en het programma Verbinden Schulden Domein gemeenten bij het zo goed mogelijk verlenen van hulp aan ondernemers. Zo worden gemeenten geholpen bij het geven van adviezen aan ondernemers, juridische vragen, hulp bij heroriëntatie, en het verlenen van toegang tot de schuldhulp. 

Gerelateerde artikelen

Rijnland 28 oktober 2024

Leiden staat achter ZE zone

Metropoolregio Amsterdam 2 oktober 2024

Uit ons magazine: “Samen zoeken naar oplossingen”

Oostland 24 september 2024

Terugblik Miljoenenontbijt Oostland