“De loonbelasting blijft doortikken, terwijl de overheid mij verplicht mijn bedrijf gesloten te houden en het mij te kostbaar maakt om medewerkers te ontslaan.” Hoewel de steunmaatregelen worden voortgezet, nemen de financiële problemen bij ondernemers toe. Leden van VNO-NCW West trekken aan de bel.
Naarmate de crisis langer duurt, de lockdown voortduurt en verder wordt opgeschaald, worden de financiële vooruitzichten voor veel ondernemers somber. De diepe zakken van het kabinet blijken niet voor iedereen toereikend of toegankelijk. Het historisch lage aantal faillissementen in 2020 is niet representatief voor de zeer zorgelijke situatie bij het mkb. Door uitstel van betalingen, waaronder de belastingen, groeit de schuldenlast en dreigen ondernemers in ernstige financiële problemen te komen. De Koninklijke Beroepsorganisatie voor Gerechtsdeurwaarders (KBvG) en de vereniging voor schuldhulpverlening (NVVK) waarschuwen voor een incassogolf, die onvermijdelijk zal leiden tot faillissementen. SchuldenlabNL, het Verbond van Verzekeraars, de Nederlandse Vereniging van Banken en Deloitte presenteerden deze week een breed plan om mkb’ers op cruciale momenten te helpen.
‘Tot januari waren wij een gezond bedrijf, zonder vreemd vermogen of schuld’
Houdgreep
“De NOW-regeling steunt mijn bedrijf gedeeltelijk met het doorbetalen van salarissen, natuurlijk een prachtige regeling,” zegt Rob van Leeuwen, directeur van Hof Catering uit Den Haag. “Daarnaast heb ik tijdens de negen maanden dat mijn bedrijf nu gesloten is nog een bijzondere korting gekregen van de huurbaas, een prachtige (vrijwillige) bijdrage van opdrachtgevers en zelfs een volledige creditfactuur van de systeembeheerder. Maar de loonbelasting blijft doortikken, terwijl de overheid mij verplicht mijn bedrijf gesloten te houden en het mij te kostbaar maakt om medewerkers te ontslaan. In de praktijk vergoedt de NOW-regeling slechts de nettolonen voor HOF Catering. De overige 35 procent wordt als uitgestelde loonbelasting verstrekt. We zitten in een houdgreep waarbij ik belasting over werknemers die niet mogen werken, moet betalen. Belasting die zij dus niet kunnen verdienen voor het bedrijf. Alleen daardoor al loopt de schuld enorm op en zal deze tegen de zomer ruim 150.000 euro bedragen. Het zou toch logisch zijn om die kosten niet te berekenen over de weken dat wij als horeca-ondernemers verplicht gesloten zijn. Tot januari waren wij een gezond bedrijf, zonder vreemd vermogen of schuld.”
‘Het is hartverscheurend dat mkb’ers hun levenswerk teloor zien gaan’
Actieplan mkb
Verlenging van de lockdown betekent dat ondernemers verder interen op eigen vermogen, genoodzaakt zijn zorgvuldig opgebouwd pensioen in te zetten om te schuldenlast te drukken, terwijl de dreiging van faillissement boven de markt blijft hangen. SchuldenlabNL, het Verbond van Verzekeraars, de Nederlandse Vereniging van Banken en Deloitte hebben een onderzoeksrapport en actieplan voor het mkb opgesteld. In de coronacrisis is ‘overheidssteun grotendeels one-size-fits-all en het komt niet altijd op de goede plek terecht’, staat in het Deloitte-onderzoek. De vele steunmaatregelen van de overheid zijn daarom lang niet toereikend om financiële drama’s bij mkb’ers te voorkomen. Daarbij komt dat ondernemers de neiging hebben om te laat aan de bel te trekken vanwege onderschatting van de problemen en schaamte, aldus het onderzoeksrapport. “Het is hartverscheurend dat sommige mkb’ers hun levenswerk teloor zien gaan”, zegt projectvoorzitter Sadik Harchaoui van SchuldenlabNL. “Het is al erg genoeg dat velen hun spaargeld kwijtraken. We moeten zien te voorkomen dat ze ook nog eens extra in de schulden raken en er persoonlijk niet meer uitkomen.”
‘Er is te weinig samenhang tussen de regelingen’
Tegenstrijdig beleid
Anita Veenendaal, directeur-eigenaar van OneCircle en lid van VNO-NCW Noordwest-Holland, heeft een deel van haar bedrijf al moeten verkopen. OneCircle biedt met zijn circulaire plastic fusten een duurzaam alternatief voor traditionele stalen fusten in de drankenindustrie. Het innovatieve bedrijf leverde in negentig landen wereldwijd en groeide de afgelopen tien jaar gemiddeld veertig procent per jaar. Een bedrijf voor de toekomst, dat een belangrijke bijdrage levert aan de wereldwijde klimaatdoelstellingen van CO2 reductie en circulaire economie. Maar tijdens de coronacrisis wordt OneCircle onvoldoende ondersteund door de Nederlandse overheid, die ernaar streeft bij te dragen aan de internationale klimaatdoelen. Tegenstrijdig beleid, vindt Veenendaal. “Het beleid zwalkt. Bij de ontwikkeling van OneCircle hebben wij regelmatig gebruik gemaakt van subsidie, onder andere van de Innovatiebox. Met ons innovatief vermogen en duurzame alternatief voor traditionele drankfusten is het doel om geen milieu-impact te hebben. Dat moedigt de Nederlandse overheid aan, ook met financiering. Zo hebben wij onze innovatie van de grond gekregen. Nu komen wij niet in aanmerking voor de Garantie Ondernemersfinanciering (GO-C), die is bedoeld om liquiditeitstekorten op te vangen. We hebben wel gebruik gemaakt van andere regelingen, zoals de NOW-regeling. Maar in de praktijk kon deze direct worden doorgeschoven naar transitievergoedingen voor mensen die wij genoodzaakt waren te laten gaan. Als werkgever wil je mensen aanhouden, maar er komt een punt waarop dat niet meer gaat. Om financieel gezond te blijven, hebben wij een deel van ons bedrijf verkocht. Terwijl het deels met Nederlands subsidiegeld is opgebouwd. Overal zie ik ondernemers die gebukt gaan onder de toenemende schuldenposities. Zeer zorgelijk. De overheid heeft aangegeven niet alle bedrijven te kunnen redden. Er is te weinig samenhang tussen de regelingen en het beleid is versnipperd. Het is doodzonde als snel groeiende bedrijven als OneCircle, maar ook startups en scale ups met veel innoverend vermogen, daardoor het onderspit delven.”
Caroline van Reenen, bestuurslid van VNO-NCW West, wil het taboe van schulden bij ondernemers doorbreken. Zij ziet dat er veel ontkenning en schaamte is bij ondernemers en dat dit op termijn veel extra schade betekent. Het webinar ‘Samen sterk voor een schuldenzorgvrij ondernemend Nederland’ adresseert deze zorgen en gaat in op hoe ondernemers beter en sneller kunnen worden geholpen.
Kijk het webinar terug