u
13 juli 2022

Westland op weg naar duurzame energie?

Op 7 juli organiseerde VNO-NCW Westland-Delfland de bijeenkomst: Westland op weg naar duurzame energie?

Voorzitter Marck Hagen heette de aanwezigen welkom en gaf aan waarom VNO-NCW Westland-Delfland een bijeenkomst rondom dit thema heeft georganiseerd.

Huizen schakelen massaal over op warmtepompen en bedrijven elektrificeren. Zo gebruiken we met z’n allen heel veel stroom. Er zijn uiteenlopende alternatieve oplossingen die efficiënt of beperkt gebruikmaken van het elektriciteitsnet. Dergelijke slimme energieoplossingen zijn in veel gevallen sneller te realiseren dan netuitbreidingen.

Frank Binnekamp, CEO van JUVA ging in op de kansen en uitdagingen van de energietransitie en wat dit vraagt van het bedrijfsleven. Frank gaf een toelichting op de geopolitieke situatie wat voor veel onduidelijkheid zorgt. Het Westland prijst zich enerzijds gelukkig wanneer er gekeken wordt naar het huidige plaatje rondom de transportbeperkingen die er gelden op het elektriciteitsnet in Nederland. Niet alleen in Limburg en Brabant zien bedrijven hun duurzaamheidsplannen stranden vanwege de problemen op het net. In de Amsterdamse haven kan een producent van duurzame brandstoffen zich niet vestigen en ook een bedrijf uit de windindustrie wordt nee verkocht. De gemeente Amsterdam kon geen vergunning afgeven aan een project voor elektrische stadsdistributie omdat er niet genoeg elektriciteit was. Techlands in Zaandam, de school waar technisch personeel speciaal wordt klaargestoomd voor werkzaamheden in de energietransitie, kon het nieuwe schoolgebouw niet aansluiten. In de gemeente Zaanstad wordt momenteel een nieuwe ‘minigascentrale’ inclusief grote pijpleiding gebouwd om een nieuw buitenlands voedingsmiddelenbedrijf tóch van energie te voorzien.

Hij gaf aan dat tot 2017 het Nederlandse klimaatbeleid bestond uit het bijstoken van biomassa in kolencentrales en de bouw van windturbines op zee. Maar toen, van de ene op de andere dag, besloot men 3 miljard EUR per jaar subsidie te geven aan zonnepanelen, omdat Nederland in Europa achterliep. Een draai waar de netbeheerders niet bij betrokken waren.

Tevens ziet hij veel mogelijkheden voor een gebiedsaanpak, ofwel een lokaal cluster. Er is nog veel ruimte wanneer er slimmer wordt omgegaan met het balanceren van de huidige infrastructuur over de gehele dag. Er is al veel te bereiken met zonnepanelen en zonneboilers. Bedrijven die gezamenlijk stroom willen delen op een bedrijventerrein of agrariërs die overtollige zonnestroom willen opslaan in een batterij kunnen in veel gevallen daarvoor als regionale en nationale subsidies aanvragen.

Robert Tieman van VNO-NCW West ging in op wat de doelstellingen vanuit de overheid en provincie inhouden en dat de cijfers en inschattingen erg wisselend zijn. Zo berekende het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) nog vorig jaar dat de CO2 besparing in Nederland tussen de 30 en 40% zou komen te liggen terwijl het meest recente onderzoek van hetzelfde PBL dit inmiddels heeft bijgesteld naar 38 – 48%. Het coalitieakkoord, welke in december is gepresenteerd, heeft de doelstelling opgehoogd van 49% (Klimaatakkoord december 2018) naar 55% en een streefdoelstelling van 60%. Via Greenport West-Holland worden mooie initiatieven opgezet en VNO-NCW West trekt hier nauw mee op. Vorige week is bekendgemaakt dat 3.800 aanvragen van de SDE++ (Stimuleringsregeling Duurzame Energie) zijn gehonoreerd. Deze ronde was eind vorig jaar gedurende een korte periode opengesteld en hier is 4.1 miljard EUR mee gemoeid.

Mark van Driel sloot de bijeenkomst af met zijn presentatie met een dashboard dat inzicht geeft in de hierboven genoemde wens om te kunnen balanceren. JUVA heeft veel laadpunten voor het wagenpark en met data wordt veel inzicht gekregen in de piekmomenten. Een vervolgstap zou kunnen zijn om middels regeltechniek slim te gaan laden.

Rusland levert momenteel veel minder gas aan Europa waardoor de prijzen verder oplopen. Op 8 juli heeft het ministerie van Economische Zaken aangegeven wekelijkse updates te communiceren rondom de gassituatie. Kijk voor meer informatie hier: Ministerie EZK geeft wekelijkse updates gassituatie | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl

Marck Hagen:” De energietransitie vraagt om veranderingen van het marktmodel. De innovaties die nodig zijn passen niet in de huidige wetgeving waar een passend marktmodel voor nodig is. Hiervoor moet de politieke bereidheid omgezet worden in bestuurlijke snelheid én aangepaste wetgeving. Aan de mogelijkheden ligt het niet. Het Westland is al decennia een voorloper en voorbeeld voor andere regio’s.”

Fotoreportage

Gerelateerde artikelen

Rijnland 28 oktober 2024

Leiden staat achter ZE zone

Metropoolregio Amsterdam 2 oktober 2024

Uit ons magazine: “Samen zoeken naar oplossingen”

Oostland 24 september 2024

Terugblik Miljoenenontbijt Oostland