u
23 november 2021

Bedrijfsleven pleit voor behoud geborgde zetels waterschappen

VNO-NCW West raadt ten zeerste af de geborgde zetels van de waterschappen op te heffen. “Wereldwijd wordt het waterschap genoemd als hét voorbeeld van een goed functionerende democratie, waarin belanghebbenden gezamenlijk in goed overleg een effectief waterbeheer voeren”, schrijft Audrey Keukens, voorzitter VNO-NCW West in een brief aan de leden van Provinciale Staten Zuid-Holland.

Lees hier de brief

Waarschijnlijk wordt tijdens de provinciale statenvergadering van de provincie Zuid-Holland in december gestemd over het initiatiefvoorstel ‘Aanpassing Reglementen Waterschappen’, ingediend door enkele politieke partijen. De aanpassing leidt tot het opheffen van de geborgde zetels voor vertegenwoordigers van de land- en tuinbouw, bedrijfsleven, natuur en bosschap. De bedoeling is dat dit op nationaal niveau wordt aangepast. Dan worden alle zetels van de 21 waterschapsbesturen die Nederland telt, voortaan via verkiezingen ingevuld door de ingezetenen. In het huidige systeem geldt dat voor 60 procent van 18 tot 30 zetels per waterschapsbestuur. 

Verbaasd
VNO-NCW West is verbaasd dat dit initiatiefvoorstel op de agenda staat zonder dat de betrokken partijen zijn geïnformeerd. Er is geen enkel overleg geweest met de waterschappen zelf, met agrarische of ondernemersorganisaties. Ook andere provincies zijn er niet in gekend, terwijl het om een landelijke aanpassing gaat. 

Democratisch
Natuurbeheerders, agrariërs en bedrijven weten wat nodig is om droge voeten te houden en invulling te geven aan de goede werking van de waterzuivering. VNO-NCW West vindt dat juist in deze tijd specifieke kennis van deze groepen cruciaal is voor een succesvol klimaatbeleid en herstel van natuur en biodiversiteit. Sinds jaar en dag zorgen de waterschappen ervoor dat er voldoende drinkwater is, dat oppervlakte water wordt gezuiverd en dat het land beschermd wordt tegen overstromingen. Deze taken voeren zij dankzij de speciale samenstelling van het waterschapsbestuur goed uit. Wereldwijd wordt het waterschap genoemd als het voorbeeld van een goed functionerende democratie, waarin belanghebbenden gezamenlijk in goed overleg een effectief waterbeheer voeren. Het zou dus heel dom zijn om iets wat goed functioneert om zeep te helpen.

Gerelateerde artikelen

Rijnland 28 oktober 2024

Leiden staat achter ZE zone

Metropoolregio Amsterdam 2 oktober 2024

Uit ons magazine: “Samen zoeken naar oplossingen”

Oostland 24 september 2024

Terugblik Miljoenenontbijt Oostland