u
17 september 2024

VNO-NCW West over kabinetsplannen: ‘Tijd voor goede uitwerking’

VNO-NCW West is in grote lijnen tevreden over de plannen die het kabinet deze week presenteert. In het regeerprogramma spreekt het kabinet over het verbeteren van het ondernemingsklimaat, het terugdringen van de regeldruk en het creëren van ruimte voor bedrijven. Daarnaast kan het bedrijfsleven rekenen op een lastenverlichting en wil het kabinet de arbeidsmarktkrapte aanpakken, onder meer door in te zetten op de werkcentra in de arbeidsmarktregio’s en een betere aansluiting van het onderwijs. Dit zijn allemaal positieve voornemens, maar het succes ervan valt of staat met een goede uitwerking en samenwerking met het bedrijfsleven.

De voorgenomen bezuinigingen op onderwijs en innovatie zijn zorgelijk. Ook oplossingen voor grote problemen rondom stikstof, netcongestie en vergunningverlening zijn nog weinig concreet, terwijl ook het resultaat van de veranderde Nederlandse opstelling richting Brussel nog onzeker is. Juist nu is het belangrijk dat we investeren in onderwijs en innovatie om de economie van de toekomst veilig te stellen, zeker in Europees verband. We onderschrijven daarom de oproep van het recente rapport-Draghi voor meer eigen Europese financiële middelen voor industrie- en innovatiebeleid. Investeringen in digitalisering en technologische innovatie zijn ook essentieel om het ondernemingsklimaat in de regio te versterken.

Er is veel voor nodig om ons vestigingsklimaat te verbeteren. Dat het Groeifonds wordt beëindigd, is daarom zeer teleurstellend. Investeringen in onderzoek en innovatie zijn onmisbaar om Nederland een competitieve en concurrerende economie te laten zijn. Ook de expatregeling is van groot belang om hoogopgeleide kenniswerkers aan te trekken. Het is goed dat deze toch behouden blijft. Ook andere arbeidsmigranten zijn vooralsnog onmisbaar in bijvoorbeeld de glastuinbouw, logistiek en zorg. Uiteraard is goede huisvesting hier ook een belangrijk aandachtspunt, maar arbeidsmigratie is vooralsnog hard nodig. Aanpak van de krapte op de arbeidsmarkt moet dan ook een grote prioriteit zijn van het kabinet. Dat (meer) werken meer gaat lonen, zoals blijkt uit de Miljoenennota voor 2025, is dan ook positief. Om de btw-verhoging op logies, sport en cultuur maken we ons wel zorgen.

Op het gebied van mobiliteit zien we verschillende aanknopingspunten. Zo wil het kabinet Schiphol een duurzame groei laten doormaken en liet de coalitie eerder weten geld vrij te willen maken voor het doortrekken van de Noord/Zuidlijn, wat ook Schiphol ten goede komt. Echter sprak de coalitie eerder ook over het uitstellen van de invoering van zero-emissie zones, terwijl het van belang is dat deze invoering stabiel en helder wordt doorgezet. Het veranderen van de regelgeving vlak voor de ingang van de zones zal niet bijdragen aan eenduidig en stabiel beleid en het draagvlak bij ondernemers die zich al verder in de transitie begeven. Waar de landelijke overheid zich als betrouwbare partner op moet stellen, is de invoering uiteindelijk gemeentelijk beleid. Gemeenten hebben dus ook de verantwoordelijkheid om zich als betrouwbare partner op te stellen en te zorgen voor uniforme regelgeving en goede randvoorwaarden. Tenslotte zijn we blij dat het kabinet aan de slag wil met een integrale aanpak voor toekomstbestendige en betaalbare bedrijventerreinen. Voldoende ruimte voor bedrijven is essentieel voor onze economie. VNO-NCW West maakt zich blijvend hard voor bedrijventerreinen van de toekomst en zet zich in de regio in om deze plannen namens het bedrijfsleven uit te werken.

Gerelateerde artikelen

Noordwest-Holland 15 juli 2024

Bezoek aan Energy & Health Campus Petten

Metropoolregio Amsterdam 4 juli 2024

Even voorstellen: Leo le Duc