Regio Rotterdam
u
22 november 2023

Actieve middag in de Kuip over vitaliteit op de werkvloer

 

Terwijl het Nederlands elftal ‘s avonds tegen Gibraltar speelt, staat er op deze dinsdagmiddag 21 november in de Kuip iets heel anders te gebeuren. Aan het einde van de middag stroomt een zaal in het Olympiagebouw langzaam vol met een gemengd publiek; je zou als buitenstaander misschien niet direct zeggen dat dit een bijeenkomst is van een Rotterdamse ondernemersvereniging, in samenwerking met de Beweegalliantie. Dat het vandaag over vitaliteit en gezondheid gaat is duidelijk: er staan schalen fruit op de bar en er worden yoghurt-granola repen uitgedeeld. Een gezond glaasje water bestellen is echter een stuk lastiger: er is een waterleiding gesprongen, wat weer een extra argument kan zijn in de discussie over een al dan niet noodzakelijke renovatie van De Kuip. Feit is in ieder geval dat de aanwezigen buiten in een keet naar het toilet kunnen: een extra stukje beweging! Toch worden de aanwezigen na een paar minuten naar hun stoelen gedirigeerd, nadat ze rondom de bar al (staand) met enkele andere deelnemers kennis hebben kunnen maken.

Dagvoorzitter is vandaag Marianne van den Anker, die deze bijeenkomst over vitaliteit op de werkvloer zal leiden. Ze geeft het woord aan Gert-Jan Lammens, bestuurslid van VNO-NCW Rotterdam en voorzitter van het netwerk Zorgpower, en Erik Lenselink, directeur van de Beweegalliantie, die alle aanwezigen van harte welkom willen heten. “Het doel van vanmiddag is werkgevers inspireren om meer werk te maken van een vitale werkomgeving”, zo is de duidelijke boodschap. De dagvoorzitter van vandaag is daarnaast werkzaam bij de Ombudsman Rotterdam-Rijnmond en deelt haar ervaringen over wat mensen nodig hebben. “Je kunt mensen beter inspireren dan overtuigen”, is ook haar stelling. Vervolgens is het de beurt aan een jongeman van het bedrijf Smove om een actieve start van deze bijeenkomst te verzorgen. Dit intermezzo is niet alleen uitdagend voor het lichaam, maar ook voor de hersenen. ‘Hoofd, schouders, knie en teen’ gaat in eerste instantie moeiteloos, maar wanneer de volgorde achterstevoren en door elkaar wordt gegooid, blijkt het toch lastiger te worden.

Nadat iedereen weer zit, dat mag nu wel even, is het tijd voor inspiratie van de experts. Carl Verheijen, voormalig topschaatser, is al enige tijd betrokken bij de Beweegalliantie. “We zitten per dag gemiddeld 9,2 uur. En dan heb je nog niet eens televisie gekeken op de bank!” Tegenover dat vele zitten staat ook te weinig beweging: een meerderheid van de jongeren stopt tussen 13 en 17 jaar met sporten. “Het is daarom echt van groot belang dat beweging een integraal onderdeel van beleid is. We kunnen het niet alleen bekijken vanuit de volksgezondheid: ook op het werk, in het onderwijs, bij verenigingen, mensen moeten gewoon meer bewegen.” Dennis Arts, onderzoeker van de Fontys Hogeschool, is het daarmee eens. “Je moet streven naar duurzame inzetbaarheid. Het gaat daarbij niet eens om ziekteverzuim of productiviteit, maar om het ruimte geven aan mensen.” Een werkorganisatie moet volgens hem geen legbatterij worden waar zo veel en hard mogelijk moet worden gewerkt, maar een fijne omgeving waarbij werknemers zich betrokken voelen. “Vitale werknemers die hun werkgever waarderen, gaan uiteindelijk ook echt wel een stapje meer zetten om doelen te bereiken.”

In de Rotterdamse regio zijn er al verschillende voorbeelden van werkgevers die aandacht geven aan vitaliteit. Gerrit Oosterwoud, ondernemer in de Spaanse Polder, Léon Gardien van Gardien BV en Bianca Klapwijk en Wesley Lems van Jordex nemen deel aan een panel over hun praktijkervaringen. Van een gezonde lunch aanbieden tot het integreren van beweging in de dagelijkse routine en van goede fietspaden tot een groene omgeving, verschillende voorbeelden die aan vitaliteit op de werkvloer kunnen bijdragen komen voorbij. Tenslotte mag Edwin Bouwers van CAOP toelichting geven op de beschikbare fondsen vanuit de Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid & Eerder Uittreden (MDIEU) waarmee bedrijven ervoor kunnen zorgen dat werknemers op een gezonde manier hun pensioenleeftijd halen.

Na een wat langere zit is het weer tijd om te staan en wordt er een zogeheten catchbox (dobbelsteen met ingebouwde microfoon) de zaal ingegooid om de aanwezigen te laten reageren op alles wat vanmiddag langskwam. Vervolgens wordt er een grote cirkel gevormd en mogen de organisaties die zich na de bijeenkomst zullen presenteren op de informatiemarkt, zichzelf alvast kort introduceren. Direct daarna gaat de informatiemarkt van start en vindt ook de borrel plaats. Ook nu zijn er gezonde snacks als snoepgroente te vinden, hoewel ook de bruine fruitschaal acte de présence geeft. Maar ach, de deelnemers zitten nu niet, behalve dat ze vol met inspiratie zitten. Dat komt dus wel goed!

De fotoreportage door Mirjam Lems is hier te bekijken.

Gerelateerde artikelen

Regio Rotterdam 11 juni 2024

Mantelzorg en het geheim van Aafje