DGA-Netwerk
u
15 april 2021

Column: Familiebedrijven willen consistent fiscaal beleid

Terwijl de kabinetsformatie in volle gang is, klinkt in Haagse en wetenschappelijke kringen kritiek op de bestaande fiscale vrijstelling bij schenken of vererven van ondernemingsvermogen (zie FD 7 april 2021: “Familiebedrijven eerder overgedragen om belastingaanslag voor te zijn”). De vrijstelling zou te royaal zijn en familiebedrijven onnodig ontzien. Het tegendeel is echter waar, vinden Niels Govers en Robert Schwarz, adviseurs van familiebedrijven bij PwC, samenwerkingspartner van VNO-NCW Rotterdam.

Bij familiebedrijven staat de langetermijnvisie en het streven naar continuïteit centraal. Door bijvoorbeeld een sterk eigen vermogen aan te houden, zijn familiebedrijven minder gevoelig voor recessies en crises.
Over de noodzaak van een fiscaalvriendelijke overdracht van een familiebedrijf naar de volgende generatie is al veel gezegd en geschreven. Het betalen van enorme bedragen aan erfbelasting en box 2-heffing over de waarde van een onderneming in geval van overlijden van de DGA, alsmede bij schenking, trekt een zware wissel op het vermogen van de onderneming en daarmee op de continuïteit van de onderneming. Bij de huidige belastingtarieven zou er bij overlijden van de DGA ruim 41% inkomsten- en erfbelasting worden geheven over de waarde van de onderneming. Om deze belastingdruk op het vermogen van de onderneming en de ondernemer te voorkomen, bestaat er een fiscale faciliteit: de bedrijfsopvolgingsregeling (kortweg: BOR). 

Melkkoe
De langetermijnvisie die zo kenmerkend is voor familiebedrijven, is bij de overheid ver te zoeken, als het gaat om consistent, betrouwbaar fiscaal beleid. Het solide, spaarzame karakter van familiebedrijven mag er niet toe leiden dat zij door de overheid behandeld worden als fiscale melkkoe, nu de overheidsfinanciën onder druk staan.

Alleen al de huidige discussie over de doelmatigheid van de BOR is schadelijk voor familiebedrijven. Zij hebben behoefte aan een betrouwbare overheid en willen niet bezig zijn met noodgedwongen, overhaaste voorbereidingen op bedrijfsopvolging, vanwege mogelijke versoberingen van de BOR. Rust in de fiscale tent is belangrijk, juist nu.

Nederlandse BOR: middenmoter in Europa
Maar hoe verhoudt de Nederlandse BOR zich nu in relatie tot andere landen in Europa? Is de huidige BOR wel zo royaal? Nagenoeg alle EU-landen kennen een regeling die lijkt op onze BOR. Uit onderzoek blijkt dat Nederland een middenpositie inneemt als het gaat om de omvang van de BOR. Negen landen binnen Europa kennen een betere BOR dan Nederland. Een versobering van de huidige BOR zou Nederland onherroepelijk naar de Europese achterhoede duwen en de internationale concurrentiepositie van familiebedrijven doen verzwakken.

Slecht plan
Wij vinden het een uitermate slecht plan, indien er getornd zou worden aan de BOR. Ook de timing, middenin de zwaarste crisis sinds WOII, is beroerd. Iedere discussie is schadelijk voor het vertrouwen van familiebedrijven in een consistent fiscaal overheidsbeleid. Het lange proces van bedrijfsopvolging is al complex genoeg en moet niet overhaast worden onder druk van een mogelijke versobering van de BOR. Daarnaast is een afbouw van de BOR slecht voor de Europese concurrentiepositie van familiebedrijven. Familiebedrijven zijn de ruggengraat van onze economie. Wees daar zuinig op!

Vragen? Stuur een email naar Robert Schwarz: robert.schwarz.nl@pwc.com of naar Niels Govers: niels.govers@pwc.com of maak contact via LinkedIn.

Bijeenkomsten VNO-NCW DGA-netwerk
De fiscale behandeling van familiebedrijven staat op de agenda van het landelijke DGA-congres dat VNO-NCW en MKB Nederland op 18 mei 2021 organiseren. Meer informatie en aanmelden

Begin juni organiseert VNO-NCW Rotterdam een webinar voor DGA’s en hun bedrijven in samenwerking met PwC. Houd de agenda op deze website in de gaten.

Directeur-eigenaar en nog geen lid van het DGA-netwerk in uw regio?
Kijk hier voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen