Audrey Keukens en Kim Boersma, respectievelijk voorzitter en directeur van VNO-NCW West, schrijven aan de verenigingsleden deze reactie op de persconferentie van premier Rutte op 2 februari 2021.
De gisteren aangekondigde verlenging van de lock-downmaatregelen is geen goed nieuws, ook het perspectief wat geboden wordt in het langzaam weer open stellen van de economie is teleurstellend. De kleine verlichting voor ondernemers of medewerkers met jonge kinderen omdat scholen en kinderdagverblijven weer open gaan, is fijn, maar slechts een druppel op de gloeiende plaat. De zorg van het kabinet over de besmettelijkheid van de nieuwe virusvarianten is groot, maar de zorg over de vraag hoe lang onze samenleving deze situatie nog aankan, is minstens zo groot. VNO-NCW en MKB Nederland dringen er bij het kabinet op aan andere variabelen bij de vorming van het lock-downbeleid mee te nemen, zoals de economische ontwikkeling en de banen, de mentale gezondheid, het perspectief voor jongeren en de toenemende kansenongelijkheid.
Schuldenberg
Sommigen van u geven aan dat u de wanhoop nabij bent vanwege de schuldenberg die inmiddels is opgebouwd. Veel ondernemers hebben hun privévermogen ingezet, zoals het eigen huis en de pensioenvoorziening, om het bedrijf overeind te houden. Kunnen deze bedrijven met een slechte solvabiliteit straks nog financiers vinden als de fase van wederopbouw aanbreekt? Hoe hartverscheurend het is dat ondernemers hun levenswerk teloor zien gaan, lees je in het artikel over schulden, waarin een aantal van onze leden aan het woord komen.
We werken hard aan een oplossing voor dit probleem. We zitten aan tafel bij het kabinet, de belastingdienst, de pensioenfondsen, de banken en de verhuurders. We moeten met elkaar op een verantwoorde manier omgaan met deze schuldenberg.
Leden die met een gezond bedrijf de coronacrisis zijn ingegaan en nu zwaar in de schulden zitten, willen we helpen. We zetten de belangenbehartiging ook in de regio in op lastenverlichting en kwijtschelding. We moeten voorkomen dat deze van oorsprong sterke bedrijven failliet gaan als het steunpakket wordt afgebouwd. Dan komen we alsnog in een zware recessie, wat schadelijk is voor de hele samenleving. Als consumenten na de crisis hun uitgestelde consumptie gaan inhalen, moeten we ervoor zorgen dat bedrijven aan die vraag kunnen voldoen. Dat is voor economie en werkgelegenheid een enorme opsteker.
Eigen coronateststraat
Voor de meeste ondernemers in de gesloten sectoren ontbreekt nog steeds een reëel openingsperspectief. Wat VNO-NCW en MKB-Nederland betreft is het géén optie om bij een verder teruglopend aantal besmettingen sectoren weer te openen op dezelfde manier en in dezelfde volgorde als waarin zij zijn gesloten. Door de inzet van testen kunnen sectoren sneller en veiliger open. Dat moet een belangrijk onderdeel van de exit-strategie worden. U kunt met een financiële bijdrage van de overheid op locatie uw medewerkers op corona laten testen. Alle informatie daarover vindt u op werkgeverstesten.nl.
Ondernemen in 2021
Op 18 februari organiseren we in samenwerking met de Rabobank van 10.00-11.00 uur een webinar over ondernemen in 2021.In vijf break-out-rooms worden de volgende onderwerpen besproken:
– digitalisering in de zakelijke dienstverlening,
– wat zijn de issues en trends in de industriesector,
– glastuinbouw, wat staat de sector te wachten,
– kosten versus omzet generen: kansen en mogelijkheden voor ondernemers,
– leiderschap wat leidt tot saamhorigheid.
Het webinar is gericht op hoe je investerend de crisis kunt uitkomen. U bent van harte welkom deel te nemen.
Bilderberg-conferentie
Ook willen we u graag attenderen op de Bilderberg-conferentie aanstaande vrijdag, waarvoor u zich nog kunt aanmelden. U heeft een uitnodiging via de e-mail ontvangen. Mocht dit onverhoopt niet het geval zijn, kunt u contact opnemen met uw verenigingsmanager.