Delft
u
6 oktober 2021

‘Goed personeel vinden is uitdaging’

Terwijl de landelijke ICT-markt gemiddeld vier tot zes procent per jaar groeit, laat OGD al jarenlang een groei van twaalf procent zien. Ook tijdens de coronapandemie wist dit Delftse ICT-bedrijf die groei vast te houden. Continu zoekt het naar goed ICT-personeel.

Door Pascale Warners

“In de Nederlandse markt zijn wij een interessante speler voor veel bedrijven”, vertelt commercieel directeur en aandeelhouder Rein van Beers, lid van VNO-NCW Delft. “Onze organisatie is groot genoeg om alle benodigde kennis in huis te hebben. Tegelijkertijd leveren we de persoonlijke service van een klein bedrijf. Zo onderscheiden wij ons in de markt.” Bij OGD werken 1.300 mensen. Zij ondersteunen bedrijven bij adviesvraagstukken over data en applicaties. Ook richten zij ICT-werkplekken in en bieden zij alle nodige ondersteuning, op locatie of via het eigen servicecentrum. Al dertig jaar helpt OGD bedrijven bij hun digitale transformatie.

Coronapandemie
De ICT verandert continu. Daarom stelt OGD iedere drie tot vijf jaar de ambities bij. “Wij verwachten de huidige groei vast te kunnen houden”, zegt Van Beers. “Dit jaar komt de groei naar verwachting zelfs hoger uit. Wij blijven ons richten op de Nederlandse markt omdat hier nog voldoende groeimogelijkheden zijn. Toen de coronapandemie uitbrak, waren er in het begin wat klanten die hun ICT afschaalden. Bedrijven met verouderde ICT-applicaties grepen juist de kans aan om te investeren. Dat leverde ons veel werk op. Daarnaast ondersteunden we bij thuiswerkplekken. We organiseerden inloopbalies bij klanten, waar medewerkers apparatuur konden ophalen. Voor andere bedrijven stuurden we laptops naar de huisadressen. Ook kregen we er een nieuwe markt bij. We leverden ICT-support aan de teststraten in heel Nederland.”  

Bootcamps
Het vinden van goed personeel is volgens Van Beers altijd een uitdaging geweest. OGD organiseert bootcamps om mensen op te leiden tot ICT’er. Iedere maand stromen hier circa 25 mensen in. Zij hoeven geen achtergrond in de ICT te hebben. Het belangrijkste is dat zij een wo- of hbo-denkniveau hebben en intrinsiek gemotiveerd zijn. De deelnemers volgen een basisopleiding en kunnen zich later specialiseren. In het eigen trainingscentrum worden zo’n zestig trainingen aangeboden. “Mensen willen groeien en leren”, aldus Van Beers. “In ons bedrijf kun je stappen zetten. De trainingen ondersteunen onze medewerkers in hun ICT-carrière.”

Vluchtelingen
OGD werkt samen met het UAF, een stichting die hoog opgeleide vluchtelingen naar werk begeleidt. “Daarmee boekten we al leuke successen.” Verder is het bedrijf lid van MVO-platform Werkwaardig van participatiebedrijf Werkse. “Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn welkom, als zij intrinsiek gemotiveerd zijn en voldoen aan onze criteria. Zo hielpen we al vijftien mensen aan een vaste baan.”

DGA-netwerk
Zelf begon Van Beers na zijn studie aan de TU Delft op de servicedesk bij OGD. Inmiddels is hij commercieel directeur, aandeelhouder en lid van het DGA-netwerk van VNO-NCW West. “Het is leuk nieuwe mensen te ontmoeten en inzichten op te doen. Binnen het DGA-netwerk spreken we over uiteenlopende onderwerpen, zoals leiderschap, maatschappelijk verantwoord ondernemen en omgaan met groei. Het is verfrissend om buiten de context van OGD te kijken en met directeuren uit andere sectoren te sparren.”

Geïnteresseerd in het netwerk van directeuren-grootaandeelhouders? Meer informatie

Gerelateerde artikelen