u
15 april 2021

Herstelplan en schuldsanering snel noodzakelijk

Ingrid Thijssen (voorzitter VNO-NCW) en Tuur Elzinga (voorzitter FNV) roepen in een open brief het demissionaire kabinet en de nieuwe Tweede Kamer op om samen met hen voor 1 juni te komen tot een nationaal herstelplan voor de komende jaren. In de brief beschrijven ze de grote onzekerheid bij werkenden, zelfstandigen en werkgevers. Ze wijzen op de onzekere internationale situatie, de scheefgroei op de arbeidsmarkt en de sociale drama’s die zich inmiddels voltrekken bij veel ondernemers. Veel economisch en menselijk leed blijft nog verborgen.

Minder bedrijfsinvesteringen
“Door alle ontwikkelingen zal in de periode tot en met 2025 in Nederland maar liefst € 47 miljard minder worden geïnvesteerd door bedrijven dan zonder corona het geval zou zijn geweest”, zo schrijven Thijssen en Elzinga. Nederland moet rekening houden met onzeker economisch weer en oplopende werkloosheid de komende jaren.

Geen lastenverhoging
Ingrediënten van zo’n nationaal herstelplan zijn onder meer:
– geen lastenverzwaringen voor burgers en bedrijven de komende jaren,
– hulp bij het stutten van het eigen vermogen van ondernemers,
– belastingschulden uitsmeren over tien jaar,
– jongeren naar tekortsectoren leiden op de arbeidsmarkt.
Verder moet volgens de voorzitters het huidige steunpakket dat 1 juli afloopt worden doorgetrokken naar eind van het jaar.

Schulden
De schulden onder ondernemers lopen op en zorgen voor verborgen leed. Nederland telt 1,5 miljoen eenmanszaken die hoofdelijk aansprakelijk zijn. Dit betekent dat  ondernemers met een bedrijf in een getroffen sector, zoals een reisbureau of een horeca-gelegenheid, interen op de bedrijfsreserves en hun eigen spaargeld en pensioen. In het ergste geval moeten zij hun huis verkopen. Tegelijkertijd lopen hun schulden op, bijvoorbeeld aan de belastingdienst, de eigenaar van het bedrijfspand of de leverancier. Jacco Vonhof, voorzitter MKB Nederland, stelt in de uitzending van Nieuwsuur op vrijdag 9 april dat de overheid zich niet als preferente schuldeiser moet opstellen en de ondernemer moet helpen bij de schuldsanering. Een langetermijn-terugbetalingsregeling moet er komen, evenals kwijtschelding van de schulden als er voor een ondernemer echt niets anders op zit dan te stoppen met zijn bedrijf. Bij de overheid moet de schuldvordering in één hand komen, zodat de ondernemer niet allerlei loketten af moet om verschillende terugbetalingsregelingen te treffen.

Lees hier in het Algemeen Dagblad over het schuldhulpverleningstraject van Caroline van Reenen, bestuurslid VNO-NCW West.
Lees hier over hoe directeur-grootaandeelhouder André van Herk, lid VNO-NCW Den Haag, ondernemers met schulden helpt.

Gerelateerde artikelen

Rijnland 28 oktober 2024

Leiden staat achter ZE zone

Metropoolregio Amsterdam 2 oktober 2024

Uit ons magazine: “Samen zoeken naar oplossingen”

Oostland 24 september 2024

Terugblik Miljoenenontbijt Oostland