Metropoolregio Amsterdam
u
4 november 2021

‘Kantoor als clubhuis? Dat werkt niet’

Op de kantorenmarkt is de hectiek al bijna even groot als op de woningmarkt. Zeker in de Randstad met als koploper Amsterdam. Olivier van Gool heeft er dagelijks mee te maken. “We zien een overvloed aan partijen die iets willen met hun huisvesting: uitbreiden, verhuizen, verduurzamen of het werken thuis en op kantoor beter afstemmen. In 2020 stond nog bijna alles stil. Nu zie je overal beweging. Ook wij zijn verrast door de snelheid van de omslag.”

Tekst: Hans Oerlemans

Olivier van Gool is partner bij Solved. Nederland en lid van VNO-NCW metropool Amsterdam. Het team van achttien medewerkers adviseert en begeleidt huurders van bedrijfsvastgoed. En dat vanuit een onafhankelijke positie. Solved treedt niet op als makelaar of vertegenwoordiger van verhuurders, maar dient slechts één belang: dat van de huurders. Tot de klanten behoren Essent, Nikon, Alliander, FNV en Total. Internationaal zijn er projecten in Singapore, Frankrijk en Denemarken.

Meer dan m²
Traditioneel ging het bij bedrijfshuisvesting primair om voldoende vierkante meters tegen een scherpe huurprijs. Maar dat alleen is volgens Olivier beslist geen garantie voor een passende werkomgeving. “Het startpunt moet liggen bij fundamentele vragen als: waar staan wij voor als bedrijf, hoe willen we onze doelen bereiken, wat hebben medewerkers nodig om optimaal en met plezier hun werk te kunnen doen? Zo kom je stap voor stap uit bij een werkplekconcept dat past bij het DNA van de onderneming. Wij begeleiden het proces, zoeken naar geschikte panden, onderhandelen met verhuurders en regisseren de inrichting van het gebouw.”

Ajax of Netflix
Corona zette de kantoorwereld in maart 2020 compleet op z’n kop. Snel én verrassend soepel schakelden bedrijven over op vaak vrijwel 100 procent thuiswerken. Wat zijn de blijvende gevolgen? “Je hoort nu veel praten over het nieuwe kantoor als een soort clubhuis, alleen nog bedoeld voor meetings, ontmoeting en gezelligheid. Maar dat gaat niet werken. Het is heel inefficiënt als medewerkers alleen nog voor meetings naar kantoor komen. In onze visie blijft het kantoor een plek waar je in principe al het werk moet kunnen doen: vergaderen, één op één gesprekken, geconcentreerd werken, afgezonderd bellen enzovoort.

Medewerkers zullen in ieder geval enkele dagen per week op kantoor zijn. De optimale invulling ligt voor elke functie anders. Collega’s hebben behoefte elkaar te zien, even bijkletsen over Ajax of de nieuwste serie op Netflix, maar ook sparren over een acuut probleem of even snel advies vragen. Dat kan allemaal online, maar het gaat veel beter en is veel leuker als je elkaar fysiek ontmoet. Een werkgever moet dat faciliteren, al was het alleen maar om medewerkers aan het bedrijf te binden.”

Thuiswerkfactor.nl
Solved heeft een tool ontwikkeld – thuiswerkfactor.nl – om te peilen wie, wanneer en waarom naar kantoor wil komen en wat dat kantoor moet bieden. Inmiddels hebben al 7.000 medewerkers van relaties de tool ingevuld. “Wat opvalt is de grote bereidheid om te schuiven met thuis- en kantoordagen. Medewerkers zijn daar soepel in. Je moet het werk zo inrichten dat naaste collega’s samen op kantoor zijn als dat nodig is en dat dan de juiste werkplekken beschikbaar zijn. Een ingewikkelde puzzel, maar beslist nodig om hybride werken tot een succes te maken. Verwacht ook niet dat 30% meer thuiswerken meteen tot 30% kostenbesparing leidt. Dat mag nooit de drijfveer zijn?”

Energielabel C
Van Gool wil nog graag een tip kwijt: “Hou er rekening mee dat alle bedrijfsgebouwen vanaf 2023 minimaal energielabel C moeten hebben. Veel kantoren zitten daar nu nog ver onder. Kom op tijd in actie, anders loop je risico op boetes of erger. Wil je  verhuizen naar een pand met een beter energielabel, begin dan nu met nadenken over wat je wilt, waar en hoe. Reken in de huidige markt op meer dan een jaar voorbereidingstijd.”

DGA-reizen
Van Gool is lid van het DGA-netwerk van VNO-NCW West. Door corona was hij de afgelopen periode minder betrokken dan voorheen. “Het is tijd om de draad weer op te pakken. Ik heb goede herinneringen aan onze reizen met collega’s naar Polen en Zwitserland. Super interessant. Verhalen uit andere branches zetten je aan het denken. Ervaringen van collega’s blijken vaak ook toepasbaar op ons eigen bedrijf. Ik zie uit naar een volgend evenement.”

Meer informatie DGA-netwerk    

 

Gerelateerde artikelen

Metropoolregio Amsterdam 2 oktober 2024

Uit ons magazine: “Samen zoeken naar oplossingen”

Metropoolregio Amsterdam 19 september 2024

Geslaagd Miljoenenontbijt in Amsterdam

Metropoolregio Amsterdam 4 juli 2024

Even voorstellen: Leo le Duc

Metropoolregio Amsterdam 8 april 2024

Nieuw bestuurslid VNO-NCW Metropoolregio Amsterdam