u
19 februari 2021

‘Medewerkers snakken naar perspectief’

Breakoutsessie: Kosten versus omzet genereren
Door: Pascale Warners, ComPas tekst en redactie

Hoe kom je als ondernemer de coronacrisis door als je omzet wegvalt? “Je moet jezelf steeds herpakken”, zegt horecaondernemer Robèr Willemsen. “De eerste lockdownperiode was gemakkelijker dan de periode vanaf oktober. Het is belangrijk om met je personeel schouder aan schouder te blijven staan.”

Willemsen: “Om ervoor te zorgen dat mijn medewerkers in dienst blijven, bied ik ze een toekomstverwachting op de lange termijn. Ook maak ik met iedere medewerker een plan van aanpak. Ze krijgen bijvoorbeeld een abonnement op de sportschool of volgen een studie. Zo hebben ze toch iets om handen en kunnen ze zichzelf uitdagen. Het is belangrijk je medewerkers vertrouwen te geven. Onderhand wordt het noodzakelijk duidelijkheid te bieden over wanneer ze weer aan de slag kunnen.”

Overleven
Volgens sectormanager Astrid van Leeuwen van de Rabobank is er geen heilige graal om deze periode door te komen. “Wel hebben bedrijven die overleven met elkaar gemeen dat zij zich richten op de toekomst en dat zij met de medewerkers aan de slag gaan. In verschillende branches zijn er initiatieven om processen te optimaliseren en kennis te vermarkten.”

Perspectief
Een ondernemer die opleidingen verzorgt voor de horeca ziet ook dat zijn medewerkers het heel zwaar hebben. “Ze zitten er op het moment helemaal doorheen en snakken naar perspectief. Iedereen is helemaal klaar met de coronamaatregelen. Wij doen er alles aan om ons personeel te blijven motiveren, zoals het aanbieden van gratis opleidingen en het organiseren van koffie-uurtjes. Ik ben blij met het plan van herstel.nl dat deze week gepresenteerd is.” Ook Willemsen is positief over dit initiatief. Hij vindt dat de coronamaatregelen van de overheid niet goed onderbouwd zijn. “Als het aan de politiek ligt, doen we niets totdat iedereen in september gevaccineerd is. De schuldenlast bij ondernemers loopt ondertussen alleen maar op. Bij het herstelplan moet er rekening mee worden gehouden dat het drie tot vijf jaar duurt voordat de crisis in bepaalde branches is terugverdiend.”

Kim Boersma, directeur van VNO-NCW roept ondernemers op om contact op te nemen als zij hulp nodig hebben bij het oplossen van hun schulden.    

Gerelateerde artikelen

Rijnland 28 oktober 2024

Leiden staat achter ZE zone

Metropoolregio Amsterdam 2 oktober 2024

Uit ons magazine: “Samen zoeken naar oplossingen”

Oostland 24 september 2024

Terugblik Miljoenenontbijt Oostland