u
22 september 2021

Miljoenenontbijt: ‘Juist nu kabinet met lef nodig’

De economische vooruitzichten zijn rooskleurig met een geschatte groei van 3,5 procent en een extreem lage werkloosheid. Alle reden voor optimisme. Maar is die er ook met een demissionair kabinet? Op het Miljoenenontbijt 2021 van VNO-NCW Regio Rotterdam en PWC in de Doelen in Rotterdam praten we verder over een bijzondere Prinsjesdag 2021.

Tekst: Merijn van Grieken, Van Grieken Tekst

Mai Elmar, Executive director Cruise Port Rotterdam & voorzitter VNO-NCW Rotterdam & regio Rijnmond:
“Na de uitdagingen van de afgelopen 18 maanden is de vraag: Hoe gaan we samen verder? We hebben een missionair kabinet nodig, het is tijd voor actie. Helaas hebben we door het demissionaire kabinet een ietwat beleidsarme Miljoenennota. Er is onvoldoende aandacht voor grote vraagstukken zoals stikstof, transitie, krapte op de arbeidsmarkt, digitalisering en zelfs innovatie. Hoe gaan we samen verder? Luisteren naar elkaar en ons verplaatsen in de situatie van een ander kan hierbij een groot goed zijn. Luisteren naar iemand op Zuid, naar een verpleegster die graag in haar stad wil blijven wonen, luisteren naar een student zonder stageplek, naar een vrouw die 23 procent minder verdient dan een man, naar iemand die op zijn achternaam wordt afgewezen. Door te luisteren kun je tot gerichte actie komen.”

Jan Willem Velthuijsen, Chief Economist bij PwC:
“Het gaat goed met economie, de groei is terug, we zitten bijna op het productieniveau als voor corona, de overheid heeft geld, de balansen van bedrijven zien er keurig uit, gezinnen hebben gespaard. Investeren in de coronacrisis, in plaats van bezuinigen, heeft uitstekend uitgepakt, zeker in vergelijking met de bange vermoedens die we bij aanvang van de coronacrisis hadden – de economie zou mogelijk 8 procent krimpen. Dankzij het uitstellen van belastingen en het verstrekken van steunpakketten is de economie verbazingwekkend snel weer op stoom gekomen. We hebben aan twee dingen geen tekort: geld en banen.”

Vincent Karremans, loco-burgemeester Rotterdam en wethouder van de VVD:
“Het is heel mooi dat we de coronacrisis goed met z’n allen zijn doorgekomen en dat het kabinet dankzij steun iedereen erbij heeft kunnen houden. Rotterdam heeft daarnaast nog een eigen steunprogramma gehad. In veel opzichten zijn we een kwetsbare stad: het aantal uitkeringen liep rap op; flexcontracten en laaggeschoold werk vlogen er bij de lockdown meteen uit. Dankzij steun zie je dat de stad weer bloeit en het echt weer uit de startblokken is. Het cliché ‘sterker uit de crisis komen’ is waar.”

Barbara Kathmann, Tweede Kamerlid PvdA en voormalig wethouder van Rotterdam:
“Het kabinet verdient een groot compliment voor alle steunpakketten. Maar ik laat het ook wel bij dat ene compliment, want waarin je investeert is een politieke keuze. Mijn grote zorg is dat er is nagelaten te investeren in mensen. In het onderwijs bijvoorbeeld, zodat we jongeren kunnen opleiden voor banen voor de toekomst. De mismatch is gigantisch: ondernemers kunnen nauwelijks medewerkers met skills vinden. Het onderwijs past zich maar niet aan.”

Job Dura, voorzitter RvB Dura Vermeer:
“Ik werd vrolijk over de positieve groeiverwachtingen van de economie en minder vrolijk van de lichte lastenverzwaring voor het bedrijfsleven. Het bedrijfsleven bleef sowieso onderbelicht in de Miljoenennota. Het woningtekort is een maatschappelijk probleem waar relatief heel weinig in wordt geïnvesteerd. Met 100 miljoen per jaar kun je niet veel. Er is regie nodig op de woningmarkt om te investeren en ook om wet- en regelgeving aan te passen en om bouwcapaciteit bij provincies en gemeenten voor elkaar te krijgen. We moeten ook de verhuurdersheffing aanpakken zodat woningcorporaties sociale woningbouw op gang kunnen brengen. Dus voor onze branche is de Miljoenennota teleurstellend. Het had meer gekund en gemoeten.”

Jan Willem Velthuijsen, Chief Economist bij PwC:
“Als het gaat om het klimaat loopt Nederland achter Brussel aan. Er is 7 miljard beschikbaar gesteld, maar dat is helemaal niet zoveel voor het redden van het klimaat. En het is niet duidelijk waaraan het wordt besteed. Dat vraagt om regie en daar heb je nu juist een overheid voor nodig.”

Barbara Kathmann, Tweede Kamerlid PvdA en voormalig wethouder van Rotterdam:
“Je zegt tegenwoordig niet meer met trots dat je Tweede Kamerlid bent. Alle grote uitdagingen kun je alleen samen doen. Toch vind ik het belangrijk om Kamerlid te zijn omdat veranderingen in Den Haag beginnen. Het grote probleem nu is dat er geen stip op de horizon is en er geen keuzes worden gemaakt doordat alles politiek wordt gemaakt. We hebben nu een kabinet met lef nodig.”

Vincent Karremans, loco-burgemeester Rotterdam en wethouder van de VVD:
“We zitten in Rotterdam met smacht te wachten op een nieuw kabinet. Op regie, op geld. Of het gaat om klimaatbestrijding, wooncrisis of bestrijding van criminaliteit, we kunnen het niet zelf. Het is een boodschap die we schreeuwen naar Den Haag. We hopen dat een flink deel van het beschikbare geld voor bestrijding tegen ondermijnende criminaliteit – 370 miljoen in 2022 – naar Rotterdam komt. Uit onderzoek blijkt dat per dag 40.000 lijntjes cokes worden gesnoven in onze stad. Dat is een serieus probleem. In kwetsbare wijken glijden mensen af, worden levens kapotgemaakt, worden mensen op klaarlichte dag geliquideerd. De maffia houdt hele wijken in zijn greep. Het is een multinational die ook vaak in onze haven opereert. Dat moeten we aanpakken. Het geld is een goede stap. ”

Barbara Kathmann:
“Laat er een OMT à la de coronacrisis komen voor klimaat- en stikstofproblematiek met mensen die kennis meebrengen uit het veld. Daar zou het land bij gebaat zijn.”

Fotoreportage
Fotograaf: Mirjam Lems

Gerelateerde artikelen

Rijnland 28 oktober 2024

Leiden staat achter ZE zone

Metropoolregio Amsterdam 2 oktober 2024

Uit ons magazine: “Samen zoeken naar oplossingen”

Oostland 24 september 2024

Terugblik Miljoenenontbijt Oostland