Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn ontstemd over de uitgelekte lastenverzwaringen voor het bedrijfsleven, die het kabinet op Prinsjesdag zal aankondigen. De motor van de economie – het midden- en kleinbedrijf – wordt dan hard geraakt. Bovendien dreigen veel energie-intensieve mkb-bedrijven momenteel onder de stijgende energie- en andere kosten te bezwijken.
Het lijkt erop dat het kabinet niets aan de stijgende kosten voor mkb-bedrijven wil doen. Ook het uitgelekte plan voor een verhoging van het minimumloon met 10% in één keer is zonder enige vorm van compensatie voor veel mkb’ers niet te dragen. Deze keuzes zijn extra vervelend aangezien werkgevers graag willen bijdragen aan de koopkracht van hun medewerkers. Maar een ondernemer kan zijn euro nu eenmaal maar één keer uitgeven.
Werkgevers zijn de enigen die nog dit jaar iets extra’s aan de energierekening van hun medewerkers kunnen doen. Voor de optie om zo’n eenmalige uitkering netto uit te betalen lijkt het kabinet echter niet te kiezen, terwijl de overheid zich dat prima kan veroorloven met de enorm oplopende aardgasbaten die zij binnenkrijgt. Dat zeggen voorzitters Ingrid Thijssen (VNO-NCW) en Jacco Vonhof (MKB-Nederland) in een vraaggesprek met de Telegraaf op 3 september.
Drie zaken zwaar op maag
Er liggen drie zaken voor ondernemers zwaar op de maag: de enorme energiekosten waar het energie-intensieve mkb mee te kampen heeft, de extra lastenverzwaringen voor het mkb en de versnelde verhoging van het wettelijk minimumloon (WML).
Energie
Het is goed dat het kabinet burgers gaat helpen met hun energierekening, maar VNO-NCW en MKB-Nederland missen in de uitgelekte plannen een oplossing voor het energie-intensieve mkb, zoals de glastuinbouw, steenbakkers, bakkers en schadeherstelbedrijven. “Het is cruciaal ook voor die groep iets te doen. We horen van ondernemers die hun energieprijzen zien vertienvoudigen, die productielijnen moeten afschakelen en die ver onder de kostprijs moeten leveren. Dat houden ze niet lang vol”, aldus de voorzitters van VNO-NCW en MKB-Nederland.
Vpb en Box 2
Ook maken de ondernemersvoorzitters zich zorgen over de extra lastenverzwaringen in de kabinetsplannen die met name bij het mkb in het algemeen en de middenbedrijven in het bijzonder terechtkomen. “Dit is het gevolg van de zoektocht van het kabinet om vermogenden meer belasting te laten betalen. Het maatwerk dat daarvoor nodig is, is in ons belastingsysteem kennelijk niet mogelijk. Met als gevolg dat er een hele grove regeling komt die mkb-bedrijven stevig raakt, met een hogere winstbelasting (vpb) in de eerste schijf en hogere belastingen in Box 2.”
Minimumloon compenseren
VNO-NCW en MKB-Nederland hebben er begrip voor dat het kabinet met name mensen aan de basis van de arbeidsmarkt tegemoet wil komen met een verhoging van het WML. Dat moet dan wel, conform het SER-advies van werkgevers en vakbonden van vorig jaar, gepaard gaat met een compensatie voor de hogere werkgeverslasten. “Anders is de WML-verhoging van 10 procent in één keer voor veel ondernemers niet te dragen. Zeker niet bovenop alle andere lastenverzwaringen en de hoge energieprijzen waar ze al mee te kampen hebben.”
Werkgevers helpen werknemers
“Onze leden willen waar mogelijk medewerkers helpen die worstelen om rond te komen. Het kabinet moet regelen dat werkgevers die daarvoor ruimte hebben, eenmalige netto-uitkeringen aan hun medewerkers mogen doen. Anders dan de koopkrachtreparatie die het kabinet met Prinsjesdag aankondigt, is dit iets dat we nog dit jaar kunnen doen en het huishoudboekje van de overheid kan dat prima hebben”, aldus Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW.