Metropoolregio Amsterdam
u
15 mei 2024

Nuttige informatiesessie over cybersecurity en NIS2 voor commissarissen en toezichthouders

 

Ondanks het stralende weer komen zo’n 100 commissarissen, bestuurders en toezichthouders bijeen op dinsdagmiddag 14 mei in de Johan Cruijff Arena. Tijdens de ontvangst in de Skybar hebben de aanwezigen uitzicht op werkvoertuigen die het veld in het grote stadion zorgvuldig verwijderen. De komende periode klinkt hier namelijk meer muziek dan het geluid van voetbalsupporters, maar de bijeenkomsten op deze geweldige locatie gaan gewoon door. Na de ontvangst met koffie, thee en wat lekkers wordt er afgetrapt in de naastgelegen Athene ’87 zaal, waar VNO-NCW Metropoolregio Amsterdam en VNO-NCW Noordwest-Holland in samenwerking met Grant Thornton en Board in Balance een informatieve sessie organiseren voor commissarissen, toezichthouders en andere bestuurders over de ontwikkelingen rondom cybersecurity en de Europese cyberrichtlijn NIS2.

Han Mouton, financieel directeur van de Johan Cruijff Arena, heet de deelnemers van harte welkom op deze locatie. Vervolgens is het de beurt aan Annemarie Jongerden, partner van Grant Thornton, om alle sprekers te introduceren. Zij vindt het goed om te zien dat er zoveel vrouwen aanwezig zijn en dat meer vrouwen de rol van toezichthouder oppakken.

Oscar Toebosch, werkzaam bij Board in Balance, modereert deze middag. “Board in Balance voert jaarlijks een benchmarkonderzoek uit onder commissarissen en toezichthouders”, zo legt Oscar uit. “Dat doen we al 15 jaar, met als doel om governance te professionaliseren.” Jaarlijks wordt een sessie als deze georganiseerd, waarin een topic uit het onderzoek wordt besproken, in dit geval cyberveiligheid in de boardroom. Grant Thornton is al 15 jaar hoofdsponsor hiervan, omdat zij de focus op governance heel belangrijk vinden.

Vervolgens is het aan Oscars collega Dirk-Jaap Klaassen om enkele bevindingen uit dit onderzoek te delen. “Wie heeft in zijn werksituatie wel eens te maken gehad met cybercrime?”, vraagt hij als eerste aan de zaal. Bijna alle handen gaan de lucht in, en de meeste aanwezigen blijken ook in hun thuissituatie met cybercrime geconfronteerd te zijn. “Wij zien ook dat er al meer aandacht voor is, bijvoorbeeld doordat organisaties in vergelijking met drie jaar geleden al vaker ethische hackers inhuren en daarnaast leveranciers aanspreken op hun cyberweerbaarheid”, vertelt Dirk-Jaap. Toch kan er nog veel beter, zoals de oefeningen rondom cybersecurity en het agenderen van back-up- en recoverybeleid. Ook is er vaak nog te weinig kennis over digitale zaken, waaronder de NIS2-richtlijn.

Vincent Wanders, bestuurslid van VNO-NCW Metropoolregio Amsterdam, herkent dat beeld. “NIS2 komt eraan, maar er zijn ook ontwikkelingen als de AI Act. Dat zorgt voor allemaal extra verantwoordelijkheden. Kennisdeling en informatievoorziening is daarom cruciaal!” Hij benadrukt dat VNO-NCW West daar als regionale ondernemersvereniging een grote rol in speelt. “Wij bieden een invloedrijk netwerk van ondernemers en maken ons hard voor de belangen van bedrijven. Daarnaast bieden we zowel zakelijke als persoonlijke groei en is het ook een leuke vereniging om bij te horen”, stelt Vincent.

Vervolgens vertelt Rudina de Lange, die veel ervaring heeft met commissariaten en toezichthoudende functies, over wat zij herkent uit het onderzoek. “Je moet goed voorbereid zijn en de boel reeds op orde hebben voordat er actie nodig is. Wanneer er een brandje uitbreekt, moet je direct weten hoe je dat gaat blussen. Als je dat niet op orde hebt, kun je als toezichthouder ook aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade.” Migiel de Wit-Beets van Grant Thornton onderschrijft dit in zijn presentatie, waarin hij meer uitleg geeft over NIS2. “Het is zelfs nog beter om een brandje te voorkomen!” Hij benadrukt dat ontwikkelingen rondom AI en nieuwe wetgeving invloed heeft op cybercrime en -weerbaarheid. Dit zorgt ook voor een grotere rol voor toezichthouders.

Tenslotte vindt er een paneldiscussie plaats met alle sprekers, waarbij veel ruimte is voor vragen uit de zaal. Bijvoorbeeld hoe je een Raad van Commissarissen kan motiveren om dit onderwerp serieus te nemen en voor te bereiden op nieuwe wetgeving. Ook zijn veel deelnemers benieuwd wie precies welke verantwoordelijkheid heeft. De vele vragen kunnen niet allemaal beantwoord worden in deze informatiesessie, maar na afloop is er een gezellige borrel georganiseerd waar de deelnemers met elkaar en de sprekers kunnen napraten onder het genot van een hapje en een drankje. Een inspirerende sessie en een gezellige middag verder, gaat iedereen weer tevreden huiswaarts.

De foto’s van deze middag, door Richard Rood, zijn hier te zien.

Gerelateerde artikelen

Metropoolregio Amsterdam 2 oktober 2024

Uit ons magazine: “Samen zoeken naar oplossingen”

Metropoolregio Amsterdam 19 september 2024

Geslaagd Miljoenenontbijt in Amsterdam

Noordwest-Holland 15 juli 2024

Bezoek aan Energy & Health Campus Petten

Metropoolregio Amsterdam 4 juli 2024

Even voorstellen: Leo le Duc