u
28 september 2022

Ondernemen voor Brede Welvaart, een must!

Ondernemen voor Brede Welvaart is zelfs in een tijd van crises en dreigende recessie onontkoombaar. Bedrijven die zich niet inzetten voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, geen oog hebben voor mensen aan de onderkant van de samenleving of voor het klimaatvraagstuk, die hebben over een paar jaar geen bestaansrecht meer. Daarvan zijn de ruim 100 deelnemers aan het symposium ‘Ondernemen voor Brede Welvaart bestendigt de toekomst’ overtuigd.

Videoverslag (circa 3 min.) 

De ondernemers en bestuurders die op 27 september op de SDG Action Day bijeenkwamen in het Museon-Omniversum in Den Haag, behoren tot de 10 procent koplopers die een 8 of hoger scoren op de indicatoren voor brede welvaart. “Vijftig procent van het Nederlandse bedrijfsleven scoort echter nog onvoldoende”, constateert onderzoeker Otto Raspe van Raboresearch. “Vooral het mkb blijft achter.”

“Dit is het moment: doe wat je kunt!”, luidt de oproep van VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen. “Ook al hebben veel ondernemers het nu moeilijk. Er zijn gelukkig nog ondernemers waar het wel heel goed gaat in hun bedrijf. Ik ben trots dat er ondernemers zijn die een eenmalig bijdrage aan de gestegen energierekening voor hun werknemers geven.“

Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid benadrukt de ernst van de huidige situatie: “Bestaanszekerheid stond aanvankelijk niet op de lijst van brede welvaart. Eerst vroegen mensen aan mij: zullen mijn kinderen het later beter hebben dan ik? Nu vragen zij: kan ik deze maand wel rondkomen?”

Jack Stuifbergen, directeur-eigenaar van Breedweer, facilitaire diensten, inspireert de mensen in de zaal: “Ga aan de slag met je product of dienst en kijk welke maatschappelijke impact je daarmee kan maken. Niet lullen maar impact maken.”

Aanbevelingen
Na rondetafelgesprekken doen de deelnemers aan het symposium op post-its onder meer de volgende aanbevelingen om de bijdrage van het bedrijfsleven aan brede welvaart of de 17 sustainable development goals (SDG’s) van de VN op korte termijn te vergroten:

  • Nieuwe waardedefinitie voor onze economie nodig: welzijnsmaximalisatie in plaats van winstmaximalisatie;
  • Draagt bij aan sterkere binding met medewerkers en minder verloop. Ga in gesprek met je medewerkers. Wat hebben ze nodig? Maak gebruik van het talent van je mensen;
  • Biedt tegenwicht aan de kortetermijnvisie in de politiek, richt je op de langetermijnvisie op maatschappij en de rol bedrijfsleven;
  • Bewustwording, goede voorbeeldmanagement, gesprek aangaan met de klant en de keten beïnvloeden;
  • Om als werkgever aantrekkelijk te zijn voor de nieuwe generatie werknemers is het bijdragen aan brede welvaart en maatschappelijk verantwoord ondernemen een must;
  • SDG’s staan nog ver af van het brede mkb. Hoe neem je de drempels weg? Elkaar verder helpen en inspireren. Begeleidingsprogramma’s opstarten voor mkb-ers;
  • Bureaucratie en regeldruk zorgen voor belemmeringen en maken dat ondernemers afhaken, ondanks de goede intenties. Overheid, doe daar wat aan!

Meedenken over ondernemen voor brede welvaart? Neem contact op met de commissie onder leiding van Kai Pattipilohy.

 

Gerelateerde artikelen

Rijnland 28 oktober 2024

Leiden staat achter ZE zone

Metropoolregio Amsterdam 2 oktober 2024

Uit ons magazine: “Samen zoeken naar oplossingen”

Oostland 24 september 2024

Terugblik Miljoenenontbijt Oostland