Metropoolregio Amsterdam
u
28 december 2023

Reactie VNO-NCW Metropoolregio Amsterdam op Aanpak herhuisvesting bedrijven in transformatiegebieden & monitor bedrijfsruimte 2023

 

Op woensdag 10 januari 2024 bespreekt de Raadscommissie Ruimtelijke Ordening van de Amsterdamse gemeenteraad over de Aanpak herhuisvesting bedrijven in transformatiegebieden & monitor bedrijfsruimte 2023. VNO-NCW Metropoolregio Amsterdam geeft hier namens het regionale bedrijfsleven graag een reactie op. Wij spreken onze zorgen uit over de beschikbare bedrijfsruimte in de gemeente en het feit dat er weinig belang gehecht wordt aan voldoende ruimte voor economie. Een aantrekkelijke stad dient namelijk niet alleen voldoende, gevarieerde en betaalbare woonruimte nodig te hebben, maar ook gevarieerde en betaalbare bedrijfsruimtes.

Een belangrijk onderdeel van de Bedrijvenstrategie 2020-2030 van Amsterdam is het transformeren van bedrijventerreinen naar gemengde woon-werkwijken. De behoefte aan bedrijfsruimte in de stad blijft toenemen, door onder andere de groei van de beroepsbevolking van Amsterdam, maar ook door de energietransitie, de opkomst van de circulaire economie en de noodzaak voor nieuwe vormen van stadslogistiek en (maak)industrie. De huidige inzet op de vorming van transformatiegebieden, bedrijventerreinen die op termijn getransformeerd worden tot een multifunctionele locatie dan wel monofunctionele woonwijk, zorgt ervoor dat ondernemers onder druk komen te staan.

De Bedrijvenstrategie gaat ervanuit dat bedrijven makkelijk te verplaatsen zijn en dat de metropoolregio voldoende aanbod aan bedrijvenlocaties heeft. Zo makkelijk gaat dat echter niet: bedrijven moeten aansluiten op de bedrijvenstructuur en infrastructuur van de betreffende regio. Ze zijn daarbovenop ook afhankelijk van de lokale arbeidsmarkt en de kosten van de locatie. Ook wordt er gedacht dat er binnen de Metropoolregio Amsterdam (MRA) voldoende bedrijventerreinenaanbod is. De vraag naar bedrijventerreinen overstijgt het aanbod echter ruimschoots, zelfs zonder de vervangingsvraag die voortkomt uit de transformatie van werkterreinen naar woonlocaties. Het is daarom niet correct dat er sprake is van moeilijke marktomstandigheden, wat slechts tijdelijke krapte zou betekenen. Wij hopen ook dat het probleem tijdelijk van aard is, maar verwachten het tegendeel.

Lees hier onze volledige reactie!

De gemeente wil de maakindustrie, stadslogistiek en stadsverzorgende bedrijven meer kansen bieden op een nieuwe plek voor hun bedrijf en kiest in haar aanpak voor een aantal maatregelen, maar dat is niet genoeg. Als er een tekort blijft aan locaties dan hebben ondernemers onvoldoende ruimte om zich te ontwikkelen. Het is schadelijk voor de ambitie van toekomstige woon-werkwijken als bedrijven moeten vertrekken. VNO-NCW MRA pleit daarom ervoor om de huidige ruimte voor bedrijven te behouden en waar mogelijk het aanbod in de stad te vergroten, zodat er ruimte is voor nieuwe bedrijven en bestaande bedrijven blijven. Daarbij moet wel rekening worden gehouden met de zelfstandige groei van bedrijven en het ruimtebeslag als gevolg van ambities zoals de invoering van zero emissiezones in de stad.

Daarbij moet rekening worden gehouden met de zelfstandige groei van bedrijven en het ruimtebeslag als gevolg van ambities zoals de invoering van zero emissiezones in de stad. Daarnaast willen wij wijzen op de belangrijke bijdrage aan de werkgelegenheid die wordt geleverd op de aangewezen gebieden, juist ook voor praktisch geschoolden. Deze werknemers zijn hard nodig om de verduurzaming van ons land uit te kunnen voeren. Wij hopen dat de leden van de Raadscommissie kennisnemen van onze zorgen en deze meenemen bij het beoordelen van de Aanpak herhuisvesting bedrijven in transformatiegebieden.

Gerelateerde artikelen

Metropoolregio Amsterdam 4 juli 2024

Even voorstellen: Leo le Duc

Metropoolregio Amsterdam 8 april 2024

Nieuw bestuurslid VNO-NCW Metropoolregio Amsterdam