“Wie weet wat social return is?”, vraagt Marianne van den Anker, gespreksleider en Ombudsman Rotterdam. De meeste vingers van de 150 ondernemers in de Burgerzaal van het Stadhuis gaan omhoog. Het ondernemersontbijt van MKB Rotterdam Rijnmond, Gemeente Rotterdam en VNO-NCW regio Rotterdam staat in het teken van social return: kansen geven aan mensen die aan de zijlijn staan.
Tekst: Merijn van Grieken
Tim Versnel, wethouder Werk, Inkomen, Nationaal Programma Rotterdam Zuid en EU-arbeidsmigranten:
“Social return is in twee woorden: kansen geven. Als gemeente is het ons doel om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans te geven om mee te doen met de samenleving door duurzaam en waardevol werk te creëren. Bij inkoopopdrachten nemen we een sociale paragraaf op in het contract waarin staat dat ondernemers een bepaald bedrag of percentage moeten besteden aan de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het afgelopen jaar hebben we 2.993 mensen aan een baan geholpen. Rotterdam telt 32.609 huishoudens die afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering, dat is een karig bestaan. Ik was laatst bij een project van Boskalis met een jongen die na vele afwijzingen via social return werk had gevonden. Je ziet weer iets in de ogen. Daar zit weer vuur in. Van die pretjes. Je wilt die pretjes voor alle Rotterdammers.”
Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam:
“Goed dat VNO-NCW, MKB en de stad Rotterdam elkaar weer vinden in het organiseren van het ondernemersontbijt. Fijn om elkaar weer regelmatig in de ogen te kunnen kijken. Met de economie in onze stad gaat het niet slecht, maar het kan beter. Ik maak me zorgen over de economie. Een aantal factoren zorgt voor stagnatie, zoals het tekort aan beschikbare huizen. We gaan fors bouwen – op de Oostflank komen duizenden woningen- maar die zijn er morgen nog niet. Het tekort aan vakmensen. Een van de belangrijkste ontwikkelingen is de energietransitie. Daar hebben we een groot aantal technische mensen voor nodig – technologie is handwerk; windmolens bouwen, kabels trekken, pijpleidingen aanleggen et cetera. Rotterdam telt ruim 32.000 mensen in de bijstand. Wethouder Versnel is heel hard bezig om deze mensen bij de economie te betrekken. Maar zelfs als het met iedereen lukt, hebben we tekorten. Een deel van de mensen moet uit het buitenland komen, daar hebben we een regering voor nodig die zo snel mogelijk nieuwe afspraken maakt over het reguleren van migratie. We moeten voorkomen dat we de concurrentie met andere Europese landen verliezen.”
Mai Elmar, voorzitter VNO-NCW Regio Rotterdam:
“Als ondernemers kunnen we bruggen slaan. Social return moet elke dag voor iedereen vanzelfsprekend zijn. Naast empathie is compassie en kansen geven belangrijk, we moeten dat met elkaar zien en invullen.”
Pieter van Klaveren van MKB Rotterdam Rijnmond:
“Er staan grote groepen mensen langs de kant die een zetje nodig hebben. We hebben iedereen keihard nodig. We hebben de plicht om mensen weer zin in het leven te geven. Social return is één van de manieren van de gemeente Rotterdam om werkzoekenden op weg te helpen naar duurzaam werk en om sociale impact te maken in de stad en regio.”
Ronald van Bemmel en Marieke de Jong van dakdekkersbedrijf Erdo BV:
“Een aantal jaar geleden hadden we vanwege het tekort aan vakmensen al samenwerking gezocht met scholen om jongeren aan ons te binden en onderwijs te geven. Zo zijn we BBL-trajecten (werken en leren) begonnen. Onze meest recente klus, de renovatie van de Stadsschouwburg in opdracht van de gemeente, hebben we met social return ingevuld, 9 mensen met afstand tot de arbeidsmarkt opleiden. Die 9 lijkt niet veel, maar dat is 25 procent van ons personeelsbestand. De jongeren met wie het lukt, hebben nu een vaste baan. Ontzettend mooi, ook voor ons bedrijf.”
De foto’s van deze ochtend, door Mirjam Lems, zijn hier te bekijken.