Tijdens de vergadering van de commissie Bestuur van de Haagse gemeenteraad, op woensdag 22 mei, sprak Robert Medenblik namens VNO-NCW regio Den Haag over het Programma Bedrijfshuisvesting van de gemeente Den Haag. Lees hieronder zijn statement of kijk de vergadering terug, vanaf 3:32:25.
Er is een groot tekort aan geschikte bedrijfsruimte in Den Haag. VNO-NCW regio Den Haag is blij dat het college dit erkent en handelt naar deze opgave. Door het realiseren van extra kantoor- en bedrijfsruimte tot 2030 en de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen draagt de gemeente Den Haag bij aan de lokale en regionale behoefte aan werklocaties en creëert het daarmee ook extra werkgelegenheid, met name voor praktisch geschoolden. De economische bijdrage van bedrijventerreinen is groot. Op een beperkt stuk ruimte (2,6% van het oppervlakte in Nederland) wordt 30% van de werkgelegenheid geboden en 40% van ons nationale inkomen verdient. Driekwart van de werknemers op een bedrijventerrein komt uit dezelfde gemeente. Ook bij onze gesprekken met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag hebben wij voortdurend aandacht gevraagd voor het belang van voldoende ruimte voor economie en hebben wij gehoor gevonden. Het aangescherpte beleid van de gemeente Den Haag sluit dus naadloos aan op de landelijke en regionale ontwikkelingen en gevoelde urgentie.
Wij lazen in de stukken de zinsnede ‘De nood is hoog’ en dit vat de situatie in Den Haag wat VNO-NCW betreft goed samen. In het Ruimtelijk Voorstel van de provincie Zuid-Holland wordt bepaald dat er tot 2030 in de provincie nog ongeveer 900 hectare aan bedrijventerreinen kan worden uitgegeven, en na 2030 komt er niks meer bij en gaat er een hek om de bestaande ruimte voor bedrijven. De situatie in Den Haag is zelfs nog nijpender dan in veel andere gemeenten. Daarom is het goed dat Den Haag de ruimte voor bedrijven nu al beschermt, want binnenstedelijke transformatie van werken naar wonen heeft de afgelopen jaren al te veel ruimte voor bedrijven in Den Haag verloren doen gaan.
De drie basisprincipes – met als doel het bedrijfsruimte toe te laten nemen – ondersteunen wij, waarbij de randvoorwaarden bij punt 3 echter wel moeten worden gerespecteerd. Het gebiedskader ZKD is hiervan een eerste uitwerking en invulling.
De basisprincipes:
- Versterken en behouden van vierkante meters bestaande bedrijvigheid:
- Toevoegen van extra geschikte vierkante meters voor bedrijvigheid;
- Eventueel intensivering middels ondergeschikte extra functies op bedrijventerreinen.
Ook het aanbod van kantorenruimte is veel te beperkt. Vorige week nog nam VNO-NCW deel aan de Haagse kantorentafel en werden de cijfers nog eens toegelicht door de gemeente, waaruit bleek dat de leegstand zich onder het gewenste niveau van frictieleegstand bevindt. De ontwikkelingen binnen het CID zijn hoopvol, maar gezien de beperkte eigen grondposities van de gemeente Den Haag is samenwerking met marktpartijen essentieel om nieuwe kantoren te kunnen realiseren.
Het Programma Bedrijfshuisvesting is een belangrijke stap waarmee de gemeente Den Haag het tij kan keren en recht doet aan het belang van bedrijventerreinen en kantoorlocaties voor de lokale economie en werkgelegenheid. En ook wordt hiermee ruimte geboden aan de noodzakelijke verduurzaming van het bedrijfsleven, zoals de grootschalige opwek van energie en hubs voor zero-emissie stads- en bouwlogistiek. Kortom, een belangrijke stap die verdere uitwerking verdient en valt of staat bij een goed uitvoering en voldoende capaciteit en middelen. Aan u de schone taak om hierop toe te zien en het college voldoende middelen ter beschikking te stellen.