Westland-Delfland
u
15 december 2023

Van der Hoeven Horticultural Projects op klimaattop in Dubai

 

Midden in de woestijn op een uur rijden van Dubai ligt een hightech kassencomplex Armela Farms waar dagelijks 20.000 kroppen sla worden geoogst. Dit complex is ontworpen door groene groeier Van der Hoeven Horticultural Projects uit Den Hoorn. De klimaattop COP28 bood het bedrijf de kans om een internationaal gezelschap een blik te gunnen op de tuinbouw van de toekomst.

Tekst: Hans Oerlemans

“We wilden laten zien wat er nu allemaal al mogelijk is”, vertelt Jessie-Lynn van Egmond, Circular Development Manager. Zij en haar collega’s van Van der Hoeven Horticultural Projects hebben een enerverende week achter de rug in Dubai. “Technologie is allang geen belemmering meer, dat hoorde je overal. De oplossingen voor toekomstbestendig produceren zijn er, ook in de tuinbouw. Wij ontwikkelen naast kassen als Armela ook het concept Circular City Greenhouses. Daar wordt alle essentiële input voor de kas – water, energie, nutriënten en CO₂ – uit reststromen gehaald. We bouwen nu al projecten met afzonderlijk afvalstromen, maar dit concept in zijn totaliteit uitrollen is nog een stip op de horizon. Daarvoor is samenwerking met afval- en waterketens nodig.”

Ambities delen
Van der Hoeven Horticultural Projects gebruikte de klimaattop als platform om het concept Circular City Greenhouse te lanceren. Deze nieuwe generatie kassen draagt bij aan voedselzekerheid, regionale zelfvoorziening én aan een circulaire economie. Maar dat lukt alleen als de tuinbouw onderdeel is van een circulair ecosysteem.

Hoe zorg je dat dit verhaal impact maakt op een grote conferentie als de COP28?
“We hebben ons goed voorbereid en één heldere boodschap geformuleerd om te delen met een breed publiek. Door praktijkvoorbeelden te geven, kun je voorkomen dat discussies op een hoog abstractieniveau blijven hangen. Verder wilden we vooral in dialoog gaan over onze ideeën. Veel relevante kennis zit bij andere partijen. Ik heb het gevoel dat ons verhaal goed is overgekomen. De dynamiek was enorm. Ik heb deelnemers ontmoet uit allerlei continenten en culturen en gemerkt dat we dezelfde ambities delen. De wil is er en ook veel kennis is er al, nu gaat het erom de krachten te bundelen en van elkaars inzichten gebruik te maken.”

Van der Hoeven Horticultural Projects heeft samen met Nederlandse partners sessies georganiseerd, zoals Controlled Environment Agriculture samen met Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, AVAG en GreenTech. En ook de Intergenerational Dialogue in het Water4Climate Pavilion, samen met Netherlands Food Partnership en Wageningen University Research.

Jullie voelen je ook verantwoordelijk voor toekomstige generaties
“Huidige generaties bepalen de condities op aarde voor toekomstige generaties. We zijn niet alleen verantwoordelijk voor de mensheid hier en nu, maar ook voor alle mensen die nog na ons komen. Die gedachte ligt ten grondslag aan het idee goed voorouderschap. Tijdens deze sessie was de centrale vraag: Hoe kunnen we water- en voedselketens transformeren zodat ze ten goede komen aan alle generaties. We hebben aan de zaal mogelijke interventies voorgelegd zoals een ander eetpatroon, minder voedselverspilling en technologische vernieuwingen. Daarover is vervolgens gediscussieerd vanuit het perspectief van huidige en toekomstige generaties. De circulaire kas kan bijvoorbeeld al op korte termijn bijdragen aan lokale voedselzekerheid en weerbaarheid tegen weersextremen. Veranderen van eetcultuur zorgt op langere termijn voor minder beslag op zoet water, minder schadelijke emissies en een betere volksgezondheid.”

Wat was hierover de algemene stemming tijdens de COP?
“Bij onze contacten op de top overheerste optimisme. We kunnen de noodzakelijke transities maken, was de overtuiging. Maar voor het zover is, moeten nog wel enorme stappen worden gezet naar een circulaire balans van energie, water en voedselproductie. Meer dan 70 procent van het zoete water dat jaarlijks wordt gebruikt, gaat naar voedselproductie. Terwijl de wereldbevolking groeit, neemt de beschikbaarheid van zoet water af en neemt de stroom afvalwater toe. Hier kom je alleen uit door op grote schaal water en andere restproducten te recyclen. Van der Hoeven was tot nu toe altijd een van de weinige voedselpartijen op events over water, zoals op de VN Water Conferentie in New York afgelopen voorjaar. Op de COP28 waren het er gelukkig al meer.”

Op de foto: Jessie-Lymn van Egmond en Peter Spaans van Van der Hoeven Horticultural Projects

Gerelateerde artikelen

Westland-Delfland 24 november 2023

Even voorstellen: Rick van Mil

Westland-Delfland 29 september 2023

Boeiend bezoek BoereGoed