Voor sommige aanwezigen is het even zoeken naar de juiste locatie. Niet het grote, kenmerkende gebouw van NEMO is de locatie van deze bijeenkomst, maar een bijgebouw ietsje verderop is het decor voor een inspirerende middag. Na een gezond taartje bij binnenkomst wordt de groep welkom geheten door Rutger Hamelynck, zakelijk directeur van NEMO. Hij vertelt dat we in de oude gymzaal van de marine zijn, waar zich nu de Studio van NEMO bevindt, waar veel tijdelijke tentoonstellingen worden georganiseerd die veelal op volwassenen gericht zijn. “Het doel is om op een positieve en leuke manier de bezoekers iets te leren over verschillende onderwerpen. Zelf doen we ook veel onderzoek naar relevante actuele onderwerpen”, vertelt hij. Vervolgens kunnen alle aanwezigen een rondje lopen over de tentoonstelling ‘Living Looonger’. Deze tentoonstelling gaat over ouder worden, jong blijven en sterfelijkheid. Een gevarieerde en bijzondere tentoonstelling, die mooi aansluit bij het thema van vandaag: het werkleven op kantoor én thuis.
Maar eerst is het tijd voor een introductie over de werkzaamheden van VNO-NCW West en onze activiteiten in de Metropoolregio Amsterdam. Linda Bregman, verenigingsmanager, en belangenbehartiger Floris-Jan Blok leggen uit wat VNO-NCW West doet en waarom een lidmaatschap zeer waardevol is. Niet alle aanwezigen op onze bijeenkomsten zijn namelijk al bekend met de vereniging VNO-NCW West. “Naast een sterke lobby en een breed netwerk verzorgt VNO-NCW West verschillende bijeenkomsten waar ondernemers elkaar kunnen ontmoeten, kennis opdoen en elkaar inspireren”, zo leggen Linda en Floris-Jan uit.
Ook deze middag biedt weer veel inspiratie. Silvia de Haan van Solved vertelt meer over het leven op kantoor. Aan het begin van haar presentatie deelt zij de groep in op basis van de mate van verzuim en de mate van kantoorbezetting binnen hun organisatie. “Over het algemeen zien we dat het kantoor leeg is en het verzuim hoog”, stelt Silvia. Zij gaat in op het eerste fenomeen: waarom is het vaak rustig op kantoren? Gemiddeld werkt 44% van de werknemers op kantoor, vaak zo’n 2,5e dag per week. 55% is productiever thuis en de thuiswerkplek wordt hoger beoordeeld. “De meeste mensen werken graag thuis omdat het reistijd scheelt, ze zich beter kunnen focussen en omdat het beter is voor de werk-privé balans. Andersom gaan mensen graag naar kantoor vanwege het contact met elkaar, kennisdeling, en verbondenheid met de organisatie”, weet Silvia te vertellen. Rianne Baan van Falke & Verbaan kan vervolgens meer vertellen over verzuim en inzetbaarheid van medewerkers. “Als werkgever kun je geen invloed uitoefenen op ziekte, maar wel op verzuim: dat is veel meer gerelateerd aan gedrag.” Als je als werkgever tijdig signalen oppikt kun je verzuim vaak voorkomen, is haar boodschap.
Na haar bijdrage over verzuim is het tijd om in groepjes aan de slag te gaan met de vraag: hoe krijgen we weer leven in het kantoor en hoe brengen we het verzuim omlaag? Werkgevers willen uiteindelijk graag een hoge bezetting op kantoor en een laag verzuim. Er wordt veel ervaring uitgewisseld en dat levert verrassende ideeën op die aan het eind gedeeld worden met de hele groep. Na deze inspirerende vorm van kennisdeling en dialoog is het tijd voor de borrel, waar de aanwezigen nog uitgebreid de tijd hebben om na te praten over het onderwerp of verder kennis met elkaar te maken. Een waardevolle middag die zowel inspiratie, kennis als nieuwe contacten bood!