u
1 februari 2023

Wat heb je aan een woning als je niet bij je werk kunt komen?

‘Veel woningen bouwen? Het industrieterrein biedt ruimte’, kopte NRC Handelsblad onlangs. Terecht komen de diverse dilemma’s (geluid, etc) die er zijn voor woningbouw in of nabij bedrijventerreinen in het artikel aan bod. Toch blijft één van de belangrijkste vraagstukken in het artikel onbenoemd; naast voldoende woonruimte is er namelijk ook een schreeuwend tekort aan ruimte voor (nieuwe) bedrijvigheid en moeten we ruimte voor werk blijven zekerstellen.

De 3.800 bedrijventerreinen in ons land beslaan slechts 2,6% van het oppervlak en daar bevindt zich 40 procent van alle bedrijven. Er werken ruim 3 miljoen Nederlanders op bedrijventerreinen. Ze zijn daarmee de echte ruggengraat van de lokale en regionale economie. Dit soort locaties staat – zoals het artikel terecht schetst – in toenemende mate onder druk. De behoefte aan (betaalbare) ruimte voor bedrijvigheid is en blijft echter onverminderd groot, zowel in de Randstad als daarbuiten. Bijvoorbeeld omdat allerlei circulaire/duurzame productieprocessen meer ruimte in beslag nemen.

Ook is er een groot tekort aan geschikte bedrijfspanden. Maar ook omdat onze bevolking groeit en werk voor iedereen nodig blijft; van dingen maken met je handen tot hightech-productie tot groothandels of kantoren. Economische Zaken becijfert dat er tot 2030 alleen al zo’n 7.000 hectare extra nodig is voor werklocaties.

Meer locaties
Woningbouw en de aanpak van het woningtekort is een grote en cruciale opgave: hiervoor zijn meer woningbouwlocaties nodig, bijvoorbeeld door meer woningen te bouwen bij stations, maar ook door nieuwe woonwijken bij steden en dorpen mogelijk te maken. Dit mag niet betekenen dat wonen de ruimte voor bedrijvigheid en werkgelegenheid verdringt – zoals onlangs ook de Sociaal-Economische Raad terecht aangaf in een verkenning. Er is inderdaad een grote behoefte aan betaalbare woningen, maar wat heb je aan een woning als je niet bij je werk kunt komen?

Het is daarom goed dat minister Adriaansens van Economische Zaken zich hard maakt voor voldoende ruimte om (duurzaam) te kunnen ondernemen en werken. Om dit echt zeker te stellen is het belangrijk dat het kabinet de nodige ruimte voor bedrijvigheid dit jaar verankert in het Nationaal Programma Werklocaties én de nieuwe Nota Ruimte.

Bedrijventerreinen op waarde schatten
Drie zaken zijn daarbij cruciaal. In de eerste plaats dat we het huidige areaal aan ruimte voor economische activiteiten behouden en waar echt nodig uitbouwen. In de tweede plaats moet er meer aandacht komen voor de kwaliteit én geschiktheid van de bestaande bedrijventerreinen. Zo zijn bijvoorbeeld meer plekken nodig voor maakbedrijven en de circulaire economie vanwege nieuwe duurzame productieprocessen. Tot slot zullen we met elkaar de handen ineen moeten slaan om bedrijventerreinen verder te verduurzamen. Bijvoorbeeld met slimme energieconcepten, etc.

Laten we onze bedrijventerreinen op waarde schatten en ze niet zo maar terzijde schuiven. Voor echte brede welvaart hebben we namelijk woningen én werk nodig, juist ook voor een succesvolle transitie naar een duurzame en circulaire economie.

VNO-NCW West zet zich in voor het behoud en toekomstbestendig maken van bestaande bedrijventerreinen. Er is te weinig oog voor het belang van de plek van werk in onze samenleving, zowel maatschappelijk als ruimtelijk. In Noord- en Zuid-Holland behartigen wij de belangen van ondernemers op bedrijventerreinen. Lees hier meer over onze lobby en de inzet voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Rik Enequist en Rogier Krabbendam werken voor het beleidsbureau van VNO-NCW & MKB-Nederland en VNO-NCW West.

Bekijk hier het artikel dat op 27 januari 2023 verscheen op Cobouw.nl

Gerelateerde artikelen

Rijnland 28 oktober 2024

Leiden staat achter ZE zone

Metropoolregio Amsterdam 2 oktober 2024

Uit ons magazine: “Samen zoeken naar oplossingen”

Oostland 24 september 2024

Terugblik Miljoenenontbijt Oostland