Oostland
u
23 maart 2023

‘Zonder ondernemers geen vooruitgang’

Tessa Langerijs (39) en Rogier Krabbendam (44) zijn de nieuwe directeuren van VNO-NCW West. Als eerste pakken zij de samenwerking tussen team, bestuur en leden op. “De vereniging zijn wij allemaal. Als iedereen zijn expertise en netwerk inzet, worden we een heel krachtige vereniging in het westen van het land”, is de gezamenlijke boodschap.

Tekst: Annemarie van Oorschot
Foto: Michel Porro

Tessa is directeur Vereniging en Rogier directeur Public Affairs. Tessa is verantwoordelijk voor het verenigingsmanagement, bestuur en cultuur, HR, ICT, financiën en communicatie, Rogier voor de belangenbehartiging, communicatie en het overleg met partners en stakeholders.

Tessa en Rogier werkten al voor VNO-NCW West, Tessa als verenigingsmanager VNO-NCW Rotterdam en Rogier als belangenbehartiger Zuid-Holland. Beiden zullen een deel van hun oude taken blijven uitvoeren en als meewerkende voormensen aan de slag gaan.

Vol vertrouwen
Tessa, die sinds 2009 bij VNO-NCW West werkt (uitgezonderd in die periode een ‘tussenjaar’ in dienst van de gemeente Rotterdam), kent het reilen en zeilen van de vereniging goed. Rogier is gepokt en gemazeld in de public affairs, sinds 2007 als adviseur bij Lejeune Association Management in Den Haag en sinds 2019 bij VNO-NCW West. Dat is een groot voordeel, vindt het bestuur dat hen heeft aangesteld. Tessa en Rogier kijken vol vertrouwen naar de toekomst. De ledendaling is tot stilstand gekomen, de vereniging is financieel gezond en heeft een goede uitgangspositie voor de toekomst. Samen met het nieuwe bestuur onder leiding van de nieuwe voorzitter Marck Hagen, zijn ze vast van plan de vereniging op een andere leest te schoeien die tot groei én bloei zal leiden.

Wat gaan jullie anders doen?

Tessa:
“We willen meer openheid en betrokkenheid. Openheid in de communicatie tussen het team, het dagelijks bestuur en de verschillende regio’s; wat kunnen we van elkaar leren en welke dwarsverbanden zijn mogelijk?

Betrokkenheid ook vanuit de leden; inzetten op meer co-creatie. De Malietoren wordt door ondernemers nog teveel gezien als ivoren toren, waar het beleid vandaan komt. Daar willen we vanaf.

Rogier: “We willen de inbreng van leden vergroten. Die is cruciaal, juist ook in de lobby want zonder achterban en draagvlak ben je nergens. De binding in onze VNO-NCW-organisatie op lokaal, regionaal, nationaal en zelfs Europees niveau is uniek. Daar wil je onderdeel van zijn. We willen leden samenbrengen op inhoud en rond grote maatschappelijke transities, om van daaruit oplossingen te bedenken en standpunten te formuleren. Dat leden meer dan nu zich onderdeel voelen en met veel zelfvertrouwen uitstralen; ‘Wij zijn VNO-NCW’.

Tessa: “In Rotterdam merk ik dat bestuursleden werkzaamheden overnemen nu ik directeur ben geworden. Ook helpen leden al bij het organiseren van events, de invulling van een programma en het regelen van sprekers. Een prachtige ontwikkeling, want met elkaar kennen we bijna de hele wereld. Het laat ook zien dat de bereidheid er is om iets voor de vereniging te doen. Daarnaast willen we de inbreng van leden vergroten door meer digitaal te doen, bijvoorbeeld via een netwerk-app.”

Evenals de meeste andere regionale verenigingen kampen jullie met ondercapaciteit. Er ligt veel op het bord van directeuren die niet alleen leiding geven, maar moeten meewerken. Willen jullie ook meer inkomsten genereren, zodat je meer personeel kan aantrekken?

Tessa: Vanzelfsprekend. Ledenwerving is en blijft belangrijk, want hoe meer leden, hoe sterker je belangenbehartiging en je netwerk. Leden kunnen nieuwe thema’s oppakken, waardoor we nieuwe doelgroepen kunnen aantrekken.”

Rogier: “En we willen meer inkomsten genereren uit projecten, zoals het verduurzamen van bedrijventerreinen, de uitvoering van de energietransitie, MKB-deals en de verdere ontwikkeling van de A12-corridor. De overheid doet een beroep op het bedrijfsleven en stelt hiervoor geld ter beschikking. Onze vereniging kan in de regio een coördinerende rol op zich nemen.”

Vragen de twee provincies, de regionale samenwerkingsverbanden MRA en MRDH en gemeenten niet teveel aan VNO-NCW West?

Rogier: “We moeten samen met bestuur en leden goed kijken wat we wel en niet doen. Ik heb ook bij de provincie Zuid-Holland aangegeven dat we overvraagd worden. We moeten keuzes maken om voor onze leden het verschil te kunnen maken en dan moet je soms ook ‘nee’ durven zeggen.

Tegelijkertijd agenderen wij zelf ook bepaalde zaken, zoals bij de gemeente Den Haag; in het coalitieakkoord staat dat de circulaire economie een impuls moet krijgen, maar hoe je dat concreet invult, weten ze bij de gemeente zelf ook nog niet. Dan is het belangrijk dat onze leden helpen bij de beleidsvorming, kunnen aangeven wat reële verwachtingen zijn, wat ondernemers nodig hebben en welke regelgeving belemmerend werkt.”

Hebben ondernemersverenigingen het in deze tijd ook niet zwaar omdat de samenleving zich tegen het bedrijfsleven keert? Dat bedrijfsleven investeert onvoldoende in duurzaamheid, lapt in het buitenland de mensenrechten aan de laars en is door het kapitalistische systeem uitsluitend op jacht naar nog meer winst een hogere dividenduitkeringen…

Tessa: “In een gepolariseerde samenleving worden ongenuanceerde, extreme standpunten ingenomen. Ook over het bedrijfsleven dus. Daarom is het zo belangrijk dat de kloof tussen groepen in ons land gedicht wordt; bijvoorbeeld tussen bewoners in achterstands- en welgestelde wijken, tussen mensen met uiteenlopende culturele achtergronden, tussen stedelingen en plattelandsbewoners. Onze landelijke voorzitter Ingrid Thijssen heeft in februari 2021 een nieuwe koers voor de vereniging uitgezet: Ondernemen voor Brede Welvaart. Die gaat ervan uit dat het bedrijfsleven een belangrijke rol heeft in het dichten van de kloof. De koers is door onze leden uitgedacht.”

Rogier: “We staan als samenleving voor complexe uitdagingen. Denk aan de energietransitie, de ontwikkeling naar een circulaire economie, digitalisering en krapte op de arbeidsmarkt. Daarvoor zijn systeemveranderingen nodig. Het bedrijfsleven heeft een sleutelrol. De overheid vraagt ons ook die rol te pakken, op nationaal en zeker ook op regionaal niveau. Nederlandse ondernemers zijn innovatief en daadkrachtig. Zij kunnen wetenschappelijke kennis en innovaties toepassen en opschalen en duurzame technologie zo ontwikkelen en toepassen dat rendabele systemen, producten en diensten ontstaan die de wereld leefbaar houden. Zonder ondernemers geen vooruitgang. We moeten ook niet vergeten dat we dankzij onze welvaart gemakkelijker in staat zijn problemen op te lossen.”

Tessa: “Hoe meer ondernemers aanhaken, hoe meer impact we kunnen maken. Verandering komt niet van top-down, maar door ondernemerschap en creativiteit. Juist nu is verenigen voor dit maatschappelijke belang zinvol. Vooral ook op regionaal en lokaal niveau, dicht bij de mensen, want vooral door persoonlijk contact kun je verschillen overbruggen en alleen dan creëren we gelijke kansen voor iedereen en heel concreet: kans op werk.
Want werk is nog steeds de beste manier om mee te kunnen doen en midden in de samenleving te staan en deze banen worden gecreëerd door het bedrijfsleven, onze leden.”

Tessa Langerijs
Directeur Verenigingszaken VNO-NCW West

2018 – heden Regiomanager Rotterdam en regio Rijnmond, VNO-NCW West
2017 – 2018  Projectleider Externe Betrekkingen, Kabinet & Protocol, Gemeente Rotterdam
2009 – 2017 Plaatsvervangend regiomanager Rotterdam en regio Rijnmond
2005 – 2009 Eventmanager Hotels van Oranje, Noordwijk

Nevenfuncties
2021-heden Bestuur Zuid-Holland Partij van de Arbeid
2021–heden Jury Nieuwe Heldenprijs, onderdeel van de Rotterdamse Ondernemersprijs

Studie na middelbaar onderwijs
Breda University of Applied Sciences (voorheen NHTV) – toerisme 

Rogier Krabbendam
Directeur Public Affairs VNO-NCW West
 

2019 – heden Manager Public Affairs, VNO-NCW West
2007 – 2019 Adviseur bij Lejeune Association Management te Den Haag
2004 – 2007 Advocaat-stagiair bij De Bok Roijers Gasseling Advocaten te Rotterdam 

Nevenfuncties
2022 – heden Fractievoorzitter en raadslid namens D66 Wassenaar
2018 – 2021 Voorzitter afdeling D66 Wassenaar

Studie na middelbaar onderwijs
Beroepsopleiding Advocatuur (Nederlandse Orde van Advocaten)
Rechten Universiteit Leiden

Martijn van Pelt, vicevoorzitter en dagelijks bestuurslid VNO-NCW West: “We hebben voor een nieuwe koers gekozen, waarbij we willen besturen vanuit eigen gelederen. Op een enkele uitzondering daargelaten zijn alle bestuursleden ook voorzitter van een regionetwerk. Samen dragen we de verantwoordelijkheid voor de groei en bloei van de vereniging. Daarom zal het voorzitterschap van VNO-NCW West de komende periode tussen de kringvoorzitters rouleren.
In Tessa en Rogier zagen we uitstekend functionerende medewerkers met ambitie. Die willen we graag voor de club behouden. Dat zij de vereniging door en door kennen is een groot voordeel. We hebben twee directeuren in plaats van één aangesteld, omdat we geloven dat de vereniging nu op twee vlakken aandacht en focus nodig heeft. Bovendien maken we zo optimaal gebruik van de kennis en vaardigheden op het gebied van verenigingsmanagement en public affairs die Tessa en Rogier hebben. Deze directeuren werken meer dan vroeger mee met het team en staan zo middenin de praktijk en ons netwerk. De komende tijd gaan Tessa en Rogier het team weer verder opbouwen, onder meer door het aantrekken van jonge mensen, waarbij beide directeuren als mentor kunnen optreden.”

Gerelateerde artikelen

Westland-Delfland 24 november 2023

Even voorstellen: Rick van Mil

Rijnland 3 november 2023

Even voorstellen: Johanna Snel